
Fokača je italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači.
Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.
Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno sa dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.
Tajna dobre fokače leži u pripremi dobrog testa. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.
Sastojci:
– 450 g brašna
– 350 ml tople vode
– kašičica šećera
– svež kvasac 1/2 pakovanja (25g)
– 1/2 kašičice soli
– 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Sastojke sjediniti, ostaviti testo da malo naraste, pa ga rastanjiti rukama i staviti u pleh za pečenje.
Peći u rerni na 190 stepeni dok blago ne porumeni.
Prijatno!
Komentari ()
Vidi sve komentare