Recept za pravu italijansku fokaču

Cooking 07. jun 202306:35 3 komentara
Shutterstock

Fokača je italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači.

Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno sa dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.

Tajna dobre fokače leži u pripremi dobrog testa. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.

Sastojci:

– 450 g brašna

– 350 ml tople vode

– kašičica šećera

– svež kvasac 1/2 pakovanja (25g)

– 1/2 kašičice soli

– 50 ml maslinovog ulja

Priprema:

Sastojke sjediniti, ostaviti testo da malo naraste, pa ga rastanjiti rukama i staviti u pleh za pečenje.

Peći u rerni na 190 stepeni dok blago ne porumeni.

Prijatno!