Oglas

Recept za prevrnuti kolač sa jabukama i karamelom

author
Punkufer.hr
12. okt. 2025. 07:15
Prevrnuti kolač sa jabukama, shutterstock_2547634181
Shutterstock/Sham Clicks

Ništa ne miriše bolje od kombinacije jabuka, cimeta i karamele.

Oglas

Priprema je toliko jednostavna da vam nije potrebno nikakvo iskustvo. Kolač možete poslužiti hladan ili topao, a odlično će se slagati sa kuglom sladoleda od vanile, piše Punkufer.hr.

Sastojci:

Za fil:

  • 85 gr maslaca

  • 100 gr smeđeg šećera

  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta

  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile

  • 2 srednje jabuke, oljuštene i isečene na kriške debljine oko 1,2 cm

Za biskvit:

  • 190 gr običnog brašna

  • 1 i 1/2 kašičice praška za pecivo

  • 1 i 1/2 kašičice mlevenog cimeta

  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

  • 1/2 kašičice soli

  • 115 gr maslaca, omekšalog

  • 100 gr kristalnog šećera

  • 100 gr smeđeg šećera

  • 2 velika jajeta, sobne temperature

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • 90 ml punomasnog mleka, sobne temperature

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Oglas

U maloj šerpi na umerenoj temperaturi pomešajte maslac i smeđi šećer. Povremeno mešajte žicom za mućenje dok se maslac ne otopi.

Kuvajte, stalno mešajući, jedan minut da se zgusne. Sklonite sa šporeta i dodajte cimet i vanilu.

Sipajte u nepodmazan kalup za pečenje dimenzija 23 x 5 cm ili okrugli kalup za torte.

Kriške jabuka uredno poređajte u koncentrične krugove, tako da se blago preklapaju, ako je potrebno. Ostavite da se hladi dok pripremate smesu za biskvit.

Oglas

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i so. Ostavite sa strane.

Ručnim mikserom umutite puter velikom brzinom dok ne postane kremast, oko jedan minut. Dodajte oba šećera i mutite velikom brzinom dok se ne sjedine, oko jedan minut.

Umutite jaja i ekstrakt vanile velikom brzinom dok se ne sjedine. Sipajte suve sastojke u vlažne sastojke.

Uključite mikser na malu brzinu i, dok mikser radi, polako dodajte mleko. Mešajte malom brzinom samo dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte previše mešati. Testo će biti gusto.

Oglas

Izvadite fil iz frižidera. Sipajte i ravnomerno rasporedite testo za biskvit preko fila.

Pecite 40 do 45 minuta. Pokrijte kolač folijom na pola pečenja da biste sprečili da vrh potamni. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu kolača izađe uglavnom čista.

Izvadite kolač iz rerne i ohladite ga na rešetki za hlađenje 15 minuta.

Ohlađeni kolač preokrenite na rešetku ili tanjir za serviranje. Po želji, isecite kolač i poslužite ga topao ili hladan, sa kuglom sladoleda od vanile.

Oglas

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama