Slani rolati su jedno od omiljenih srpskih predjela bez kojih ne može da prođe nijedna slava.
Dekorativnog izgleda, oni prelepo deluju na tanjiru, a osim toga i vrlo su ukusni, pa ih uglavnom svi vole i sa uživanjem degustiraju uz ostale slavske mezetluke.
Osim toga, slani rolati popularni su i tokom drugih slavlja i praznika, a kako nam se bliži njihova sezona, sada je pravi trenutak da se prisetimo recepta za ove ukusne slane zalogajčiće.
Slani rolati mogu se praviti na više načina, ali uglavnom se sve svodi na osnovni recept, a koji se lako može modifikovati dodavanjem spanaća, odnosno ajvara u smesu za koru tako da dobijete žuti, zeleni i crveni rolat.
Sastojci:
– 5 jaja
– 1 šolja brašna
– 1 šolja jogurta
– 1/2 kesice praška za pecivo
– pola kašičice soli
Za fil i dekoraciju:
– pavlaka ili neki krem sir
– feta sir
– sitno seckana šunka, dimljena pileća prsa ili pečenica
– kačkavalj
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst sneg.
Žumaca umutite u drugoj posudi, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano promešajte.
Dodajte i jogurt i so, pa kada smesa postane homogena, polako ručno umešajte i belanca. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 do 20 minuta.
U međuvremenu pomešajte pavlaku ili krem sir sa izgnječenim feta sirom i seckanom šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodom, a po želji ostavite malo pavlake za dekoraciju.
Kada je kora pečena, uvijte je u vlažnu krpu, da se ne osuši, ostavite je da se dobro ohladi pa je bogato nafilujte i uvijte u rolat. Preko, po želji, premažite pavlakom i obilno pospite rendanim kačkavaljem.
Savet:
Pored ovog žutog rolata, možete napraviti i zeleni tako što ćete u smesu za koru dodati četiri do pet kašika prodinstanog i ohlađenog usitnjenog spanaća, odnosno dve do tri kašike ajvara ukoliko želite crveni rolat. Slani rolati posebno lepo izgledaju kada se precizno iseku i fino slože, prenosi Danas.rs.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!