Rižoto sa prazilukom

author
Coolinarika
19. jul. 2022. 15:19
Hero section image
Rižoto, praziluk
Shutterstock | Shutterstock

Rižoto u kombinaciji sa prazilukom ima poseban ukus.

Sastojci:

- 2 praziluka

- 1 velika šoja pirinča

- 1 čen belog luka

- 1,5 dl belog vina

- 1 povrtna kocka

- 1 mala čili papričica

- maslinovo ulje

- so, biber

- majčina dušica

- rendani parmezan

Priprema:

Praziluk iseći na kolutiće i isprati pod mlazom vode.

U posudi zagrejati maslinovo ulje i na njemu kratko propržiti čen belog luka presečen na pola (koji ćete kasnije izvaditi), dodati i jednu čili papričicu, propržiti oko dva do tri minuta (i takođe je izvaditi kasnije).

Dodati praziluk i dinstati do pet minuta, nakon toga dodati prstohvat majčine dušice i zaliti polovinom vina.

Kada vino ispari dodati pirinač, pa malo posoliti.

Uposebnoj posudi napraviti supu od jedne povrtne kocke, vode i polovine belog vina tako da se dobije oko 1 litar tečnosti.

Staviti na šporet i neka stalno kjuča, time zalivati rižoto dok ne potrošite svu tečnost ili dok rižoto ne bude kuvan.

Malo pre kraja dodati rendani sir i promešati, poklopiti i ostaviti tako oko 10 munuta, a nakon toga poslužiti.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama