Savet kako da napravite savršen pirinač

Cooking 25. apr 202321:45 7 komentara
integralni braon pirinač
Shutterstock

Postoji nekoliko jednostavnih saveta pomoću kojih ćete svaki put uspeti da napravite savršen pirinač.

Ukoliko želite da napravite basmati pirinač, koristite 2:1 odnos vode i pirinča, a za pirinač dugog zrna koristite 1,5:1 odnos vode i pirinča. Kuharica Ana Behešti je za britanski magazin „Express“ otkrila je koji je ključni korak u pripremanju:

„Najprije ga treba oprati mlakom vodom kako biste uklonili višak skroba“, navela je.

Druga važna stvar u kuvanju pirinča je da izaberete šerpu sa debelim dnom, koja ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da pirinač upija vodu u kojoj se kuva, a ne da deo nje ispari.

Pirinač stavite u vrelu i posoljenu vodu i kuvajte poklopljeno. Takođe savetuje da je ne mešate. Kada je reč o vremenu kuvanja, to zavisi od vrste pirinča koju pripremate.

Beli basmati pirinač kuvajte 10 do 12 minuta na jakoj vatri, basmati od celovitog zrna otprilike 25, smeđ pirinač takođe oko 25, a pirinač dugog zrna oko 15 minuta, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare