Savet kako da zgusnete jela na zdrav i ukusan način

Cooking 06. apr 202507:10 5 komentara
Shutterstock/Aniela Straszewska

Umesto klasične zaprške, pogledajte kako sve možete zgusnuti svoja jela na mnogo zdraviji način, i to tako da ništa ne izgubite od ukusa.

Variva i supe su često na jelovnicima u svako godišnje doba. To su fina, hranljiva i zdrava jela puna vitamina i divnih, svežih ukusa.

Ali bez obzira da li pripremate raskošna jela koja sadrže meso ili više volite lagane čorbice i osvežavajuća jela od povrća, u jednom delu kuvanja sigurno ćete doći do trenutka zgušnjavanja…

Kako znamo, klasična zaprška nije najzdravije rešenje. Ali su tu tri odlične alternative koje postižu isti efekat, a uz to donose i savršen ukus, piše Gastro/24sata.hr.

Krompir

Umesto zaprške, u šerpu stavite jedan krompir. Prepolovite ga i tako kuvajte sa ostalim sastojcima. Kada bude gotovo, izvadite iz šerpe, dodajte malo tečnosti i viljuškom izgnječite krompir.

Stavite u šerpu, kratko kuvajte i fino varivo je gotovo. Krompir neće promeniti njegov ukus, a ujedno će vam uštedeti vreme koje biste potrošili na pripremu zaprške.

Povrće i žitarice

Osim krompira, možete iseckati i drugo povrće, ali zbog skroba koji sadrži, krompir će biti sasvim dovoljan.

Dodavanje žitarica poput ječma i prosa takođe će pomoći da se jelo na kašiku zgusne zbog skroba koji oslobađaju, a istovremeno će obogatiti jelo i dodati mu nove hranljive vrednosti.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su odlična alternativa brašnu, a ne opterećuje stomak. Iseckajte ih, pomešajte sa delom tečnosti iz šerpe, pa sve zajedno dodajte u šerpu i dobro promešajte.

Možete da ubacite i cele ovsene pahuljice koje će upiti tečnost, ali ovim načinom zgušnjavanja u čorbi će se videti komadići ovsenih pahuljica, pa možda neće biti tako lepo na oko.

Koristite ove jednostavne trikove i uživajte u svojim zdravim i ukusnim čorbama i gustim varivima.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare