Spanać na mleku: Recept za jelo koje smo obožavali kao deca

Cooking 29. sep 202407:20 14 komentara
Spanać na mleku: Recept za jelo koje smo obožavali kao deca
Shutterstock/Maddas

Nema osobe koja, htela to ili ne, bar jednom nije probala spanać u mleku. U pitanju je jelo koje je obeležilo odrastanje u Jugoslaviji, a i danas je na redovnom repertoaru u vrtićima, pa i mnogim domovima.

Recepti za spanać na mleku variraju i razlikuju se u detaljima.

Neko sitnije secka spanać, neko grublje, neko dodaje beli luk, neko ne, neko dodaje i pavlaku.

Ali kako god da ga pravite, spanać na mleku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete rado očistiti sa tanjira.

Takođe, ako ispečete jaje sa strane i napravite kremasti krompir pire, imaćete kompletan obrok.

Sastojci:

1 kg svežeg spanaća

30 g putera ili 3 kašike ulja

2 kašike brašna

2 čena belog luka

dva prstohvata soli

500 ml mleka

Priprema:
Spanać operite, uklonite žilave peteljke i stavite u duboku šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da provri. Kada provri, kuvajte 5-6 minuta, pa ocedite i ohladite. Spanać iseckajte oštrim nožem, piše Pun kufer.

U dubljoj šerpi otopite puter ili zagrejte ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne požuti (pazite da ne zagori). Sklonite šerpu sa vatre i dodajte izgnječeni ili sitno seckani beli luk. Čim beli luk počne da miriše, dodajte seckani spanać i zalijte sa polovinom mleka i vratite na vatru. Kuvajte na srednjoj vatri, a čim se zgusne dodajte ostatak mleka, posolite i kuvajte još 10 minuta. Dodatno posolite i pobiberite po ukusu.

Poslužite uz pržena jaja i krompir.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare