Tikvice i patlidžan u marinadi

author
Coolinarika
15. avg. 2021. 15:59
>
16:15
patližan, tikvice, paprika, grilovano povrće
Shutterstock | Shutterstock

Letnji specijalitet iz toskanske kuhinje.

Sastojci:

(za 4 osobe)

- 400 g patlidžana

- 500 g tikvica

- 100 ml mešavine maslinovog i suncokretovog ulja

- 4 čena belog luka

- svež bosiljak

- so

Marinada:

- 200 ml vinskog sirćeta

- 150 ml vode

- 2 male crvene papričice

- 1 kašika suvog biljnog začina

Priprema:

Tikvice i patlidžan očistite i isecite na kolutove debljine 0, 5 centimetara. Ako želite možete i na trakice da ih isečete.

Posolite ih, ali patlidžane nešto ranije, da bi so iz njega izvukla gorak ukus. Zatim ih dobro osušite

Beli luk isecite na tanke listiće, a papričicu na kolutiće.

Na nauljeni pleh složite tikvice i patlidžan u jednom sloju, po površini ih malo nauljite i pecite ih u rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.

Pečeni patlidžan i tikvice složite u posudu, a svaki red posipajte listićima belog luka.

Sirće, vodu, papričicu i začine prokuvajte i vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svežeg bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći.

Mariniran patlidžan i tikvice možete poslužiti kao samostalan obrok  uz dodatak mocarele ili kao prilog uz razna jela, naročito mesa sa roštilja.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama