Torta s jagodama, bademima i filom s najlepšim mirisom vanile

Cooking 17. jun 202118:51 0 komentara
torta s jagodom, jagoda, torta
Shutterstock

Dok su sveže jagode još dostupne na tezgama, evo recepta za još jednu neodoljivu tortu od njih.

Testo:

– tri belanca
– prstohvat soli
– 15 gr šećera
– 100 gr mlevenih badema
– 100 gr šećera u prahu
– tri jaja
– 30 gr mekog brašna
– 30 gr maslaca (otopljenog)

Fil:

– 300 ml punomasnog mleka
– 1 vanilin šećer od 10 gr
– 50 gr šećera
– tri žumanca

Za šlag je potrebna jedna slatka pavlaka i vanilin šećer.

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 180°C. Mali kalup za tortu (prečnika 20 cm) obložite papirom za pečenje. U posudu stavite belance i prstohvat soli pa mutite mikserom dok ne zapene. Dodajte šećer i nastavite da mutite dok se belanci ne pretvore u čvrst sneg. Zatim ih pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.

U drugoj posudi pomešajte mlevene bademe i šećer u prahu pa dodajte jaja. Mešajte 3 – 4 minuta mikserom dok se volumen ne udvostruči. Izmešajte brašno, zatim lopaticom pomešajte umućena belanca u nekoliko dodavanja.

Nežno ih mešajte poslastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više vazduha. Na kraju dodajte otopljeni maslac lagano ga dolivajući po ivicama posude. I njega umešajte, pa celu smesu izlijte u pripremljeni kalup za torte.

Tortu pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 35 – 40 minuta dok na površini dobije zlatnu boju. Proverite čačkalicom i gotovu koru pustite da se ohladi.

Za fil pomešajte mleko i vanilin šećer u posudi debljeg dna. Zagrevajte sve na umerenoj vatri do tačke vrenja pa pomerite sa strane.

U posudici pomešajte žumance, šećer, so i jedna do dve ravne kašike gustina. Dodajte i 4 – 5 kašika mleka koje se zagrejalo.

Ovu smesu ulijte u zagrejano mleko i sve snažno mešajte žicom za mućenje na laganoj vatri dok ne krene da se zgušnjava. Pažljivo mešajte kako se fil ne bi previše zagrejao ili da ne bi nastale grudvice. Kada se fil zgusne maknite ga s vatre, stavite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Maslac sobne temperature izmešajte mikserom da postane penast. Dodajte ga ohlađenom filu i mešajte mikserom na srednjoj brzini da dobijete glatku kremu. Hladnu koru izrežite na tri jednake kore.

Prvu od kora stavite na tanjir za posluživanje. Premažite je s polovinom fila, pa po njoj stavite deo iseckanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.

Drugu koru premažite preostalim filom, pa opet pospite iseckane jagode. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.

Stavite tortu u frižider na najmanje pola sata kako bi se fil dobro stegao. Slatku pavlaku pomešajte s vanilin šećerom pa sve mikserom umutite u čvrsti šlag.
Ohlađenu tortu celu premažite šlagom.

Na kraju je ukrasite celim jagodama, a možete isto da učinite i iseckanim jagodama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!