U gulaš uvek dodajte ovu namirnicu: Meso se samo razdvaja, a ukus safta je vrhunski

Cooking 08. sep 202419:59 32 komentara
Shutterstock/Veronika Kovalenko

Postoji mnogo načina za pripremu gulaša, a u tekstu ćete naći tajnu najboljeg.

Izbor mesa je najvažniji deo posla

Koristite goveđi vrat. Špatula je dobra alternativa. Meso sa butina će biti vlaknasto i ne tako mekano. Prilikom dinstanja luka važno je znati kada treba dodati meso.

Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nije dostupan u kuvanom luku. Zato ga ne treba prepeći jer se neće raspasti. Takođe, luk ne bi trebalo da bude previše svetao jer jelo neće biti ukusno. Treba pronaći sredinu, slično kao kada se priprema rižoto. Meso iseći na veće kocke, do pet centimetara“, otkrio je kuvar Ivica Štruml.

On je dodao da je bitna i mast na mesu.

„Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive. Masnoća će se otopiti i dati jelu dodatni ukus. Ne štedite na vinu, kao ni na kvalitetu odabranog vina. Najbolje crno vino je ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Na primer, ako naručite gulaš u Mađarskoj, doneće .vam supu od gulaša. Austrijski gulaš je aromatičniji, ali nije ljut“, rekao je on.

Sastojci:

– 1 dl suncokretovog ulja ili svinjske masti u istoj količini

– 1 kg goveđeg vrata

– 0.5 kg crvenog luka

– 40 g belog luka

–5 g kima ili pola kašičice kima

– 4 lovorova lista

– 1 mala veza peršunovog lišća

– testenina

Priprema:

U tiganju s debelim dnom, najbolje širokoj, zagrjte mast dok ne počne da dimi.

Dodajte naseckano meso i pržite na jakoj vatri, zatim izvadite.

U preostalu masnoću dodajte sitno naseckani crveni luk.

“Nikad nemojte mešati, rendati, blendati ili raditi bilo što slično da biste olakšali sebi. Takav luk ima užasan ukus u jelima”, savetuje Štruml i nastavlja:

“Pržite luk, povremeno mešajući, dok ne dobije zlatnu boju. Ne dopustite da postane smeđ. Vratite meso i dinstajte, mešajući, dok tečnost ne ispari. Na taj način ste dehidrirali meso.

Nalijte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste po drugi put dehidrirali meso.

Dodajte dve trećine naseckanog belog luka i sitno narendano korenasto povrće, tri lovorova lista, mlevenu papriku, so i biber. Povrće će pustiti tečnost, pa pustite da ponovno ispari. Ovo je treća dehidracija. Po zvuku prženja znaćete da je sva tečnost isparila”, otkrio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare