Uskršnja pletenica: Recept za bogat praznični doručak

author
Zadovoljna.hr
17. apr. 2025. 11:30
Easter,Sweet,Bread,With,Red,Eggs
Gts/Shutterstock | Gts/Shutterstock

Uskršnja pletenica je mirisno fino pecivo koje se topi u ustima i koje je kao stvoreno za bogat praznični doručak.

Uskršnja pletenica zahteva malo više truda i strpljenja, ali zato je krajnji rezultat apasolutno vredan toga. Predivnog izgleda i nežnog ukusa, ovo meko pecivo na savršen način obogatiće vašu uskršnju trpezu i oduševiti sve za stolom. U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr:

Uskršnja pletenica


Sastojci:

Za testo:


  • 650 g glatkog brašna

  • 10 g suvog kvasca

  • 1 kašika šećera

  • 50 ml mlakog mleka

  • 2 žumanceta

  • 100 g rastopljenog maslaca

  • 2 kašičice soli

  • Oko 300 ml mlakog mleka​


Za premaz:


  • 1 žumance

  • 2 kašičice jogurta ili slatke pavlake

  • Semenke po želji (npr. kim, suncokret, lan)​


Priprema:



  1. U velikoj posudi prosejte brašno. Dodajte suvi kvasac i kašiku šećera, pa sve prelijte s 50 ml mlakog mleka. Lagano promešajte i ostavite oko 5 minuta da se kvasac aktivira.

  2. Dodajte preostale sastojke za testo i kratko zamesite. Pokrijte posudu krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 15 minuta.

  3. Ponovno premesite testo, ovaj put mesite oko 5 minuta. Ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.

  4. Nakon što je testo naraslo, premesite ga i podelite na 24 loptice. Za jednu pletenicu potrebno je 6 loptica.

  5. Svaku lopticu razvaljajte u štapić, pazeći da sredina bude nešto deblja od krajeva.

  6. Grupišite štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini, pa ispletite pletenice.

  7. Oblikovane uskršnje pletenice stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći na razmak kako se ne bi spojile tekom pečenja.

  8. Ostavite pletenice da odmore u plehu još oko pola sata.

  9. Premažite ih razmućenim žumancetom i pavlakom, te pospite semenkama po želji.

  10. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.

  11. Nakon pečenja, prekrijte ih suvom krpom i ostavite da se ohlade.​

  12. Poslužite uz dodatke po želji i uživajte u ukusnom uskršnjem doručku. Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama