Uskršnja pletenica: Recept za bogat praznični doručak

Uskršnja pletenica je mirisno fino pecivo koje se topi u ustima i koje je kao stvoreno za bogat praznični doručak.
Uskršnja pletenica zahteva malo više truda i strpljenja, ali zato je krajnji rezultat apasolutno vredan toga. Predivnog izgleda i nežnog ukusa, ovo meko pecivo na savršen način obogatiće vašu uskršnju trpezu i oduševiti sve za stolom. U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr:
Uskršnja pletenica
Sastojci:
Za testo:
- 650 g glatkog brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 50 ml mlakog mleka
- 2 žumanceta
- 100 g rastopljenog maslaca
- 2 kašičice soli
- Oko 300 ml mlakog mleka
Za premaz:
- 1 žumance
- 2 kašičice jogurta ili slatke pavlake
- Semenke po želji (npr. kim, suncokret, lan)
Priprema:
- U velikoj posudi prosejte brašno. Dodajte suvi kvasac i kašiku šećera, pa sve prelijte s 50 ml mlakog mleka. Lagano promešajte i ostavite oko 5 minuta da se kvasac aktivira.
- Dodajte preostale sastojke za testo i kratko zamesite. Pokrijte posudu krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 15 minuta.
- Ponovno premesite testo, ovaj put mesite oko 5 minuta. Ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
- Nakon što je testo naraslo, premesite ga i podelite na 24 loptice. Za jednu pletenicu potrebno je 6 loptica.
- Svaku lopticu razvaljajte u štapić, pazeći da sredina bude nešto deblja od krajeva.
- Grupišite štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini, pa ispletite pletenice.
- Oblikovane uskršnje pletenice stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći na razmak kako se ne bi spojile tekom pečenja.
- Ostavite pletenice da odmore u plehu još oko pola sata.
- Premažite ih razmućenim žumancetom i pavlakom, te pospite semenkama po želji.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
- Nakon pečenja, prekrijte ih suvom krpom i ostavite da se ohlade.
- Poslužite uz dodatke po želji i uživajte u ukusnom uskršnjem doručku. Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare