Zašto je izraz „sobna temperatura“ važan kod kuvanja?

Cooking 08. sep 202407:33 3 komentara
jaja i maslac
Envato/Artem_ka2

Korišćenje sastojaka na sobnoj temperaturi može imati jasne prednosti, posebno u receptima za pečenje.

Oni koji češće kuvaju verovatno su pročitali u receptima da su im potrebna jaja ili maslac na sobnoj temperaturi. Ali kako da znamo koja je ta idealna temperatura?

Prema „Cook’s Illustrated The Science of Good Cooking“, preporučena sobna temperatura za hranu je 21 stepen Celzijusa.

Korišćenje sastojaka na sobnoj temperaturi može imati jasne prednosti, posebno u receptima za pečenje. Preduzimanje dodatnog koraka da se sastojci dovedu na temperaturu koja je potrebna u receptu može vam pomoći da dobijete rezultate koje želite.

Jaja i maslac je lakše dodati u testo kada ih ne uzimate direktno iz frižidera. S druge strane, hladno mleko ili voda mogu usporiti reakciju kvasca u testu.

Međutim, nećete uvek imati vremena da čekate da se ohlađeni sastojci zagreju na sobnu temperaturu. Ipak, postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da dovedete sastojke do idealne sobne temperature, prenosi Danas,rs.

Jaja

Da biste hladna jaja zagrejali na sobnu temperaturu, stavite ih u činiju i prelijte toplom vodom iz slavine. Uradite to čim uđete u kuhinju i jaja će biti na savršenoj temperaturi dok pripremite ostale sastojke za recept.

Maslac

Postoji mnogo različitih metoda za dovođenje maslaca na sobnu temperaturu, ali ako ste u žurbi, sipajte malo ključale vode u čašu otpornu na toplotu, prospite vodu, a zatim okrenite čašu na maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Mleko i pavlaka

Stavljanje mikrotalasnu pećnicu na nižu temperaturu je jednostavan način zagrevanja mleka i drugih mlečnih proizvoda.

Ako vaša mikrotalasna pećnica nema kontrolu temperature, zagrevajte je u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi i budite oprezni.

Takođe možete brzo zagrejati mleko u šerpi na laganoj vatri, samo pazite da ne zagori.

Krem sir

Ovaj sastojak može brzo da omekša u mikrotalasnoj pećnici na niskim temperaturama, ali rizikujete da se potpuno otopi, pa ga zagrevajte u kratkim intervalima i takođe budite oprezni.

Ako imate malo više vremena, krem sir možete iseći na komade i raširiti na tanjir ili dasku za sečenje, pa će brže omekšati nego kada je u velikom komadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare