10 najgorih vrsta hrane koje možete pojesti pre spavanja

Lifestyle 09. jan 202423:41 2 komentara
Shutterstock

Noću ležite budni, buljite u sat i čekate da zaspite. Šta bi vas moglo držati budnim? Možda nešto što ste pojeli? To je svakako moguće, jer hrana koju jedemo pre spavanja može imati iznenađujući uticaj na kvalitet našeg odmora.

Međuobroci pre spavanja koji nam ometaju nivo šećera u krvi, oživljavaju nervni sistem ili kvare probavu, uobičajeni su krivci za besane noći. Čak se i neke namirnice koje su prilično zdrave mogu smatrati najlošijom hranom pred spavanje.

Ako želite bolji san, klonite se ovih 10 namirnica i pića pre spavanja.

1. Prženi krompirići

Budući da je pržena hrana bogata masnoćom, to obično šteti vašem probavnom traktu. Izbori poput pomfrita neposredno pre spavanja mogu uzrokovati probavne smetnje, ostavljajući vas sa osećajem nelagode dok pokušavate da zaspite, prenosi Eat This.

2. Takosi

Takosi su dvostruki udarac masnoće i začina koji bi mogli uzrokovati poremećaje sna. Začinjena hrana pogoršava refluks kiseline, stanje koje može izazvati bolove u grudima, kiselo podrigivanje ili bolove u trbuhu kada ležite.

3. Crvena čili paprika

Iako je kapsaicin u ovim ljutim papričicama poznat po blagodetima poput smanjenja upale, čak i ublažavanja boli, nije baš dobar za uspavljivanje. Jedno je istraživanje pokazalo da crvene čili papričice pogoršavaju refluks kiseline kod pacijenata s GERB-om. Ako ste skloni refluksu – posebno onom koji vam remeti san – preskočite ljuti čili.

4. Čizburger

Niko nikada nije rekao da je čizburger zdrav međuobrok pre spavanja. Ali ovo jelo s visokim udelom masnoće možda neće štetiti samo vašem struku – hamburgeri vam takođe mogu ometati san. Kao hranu s visokim udelom masti, teško ih je svariti, što potencijalno može uzrokovati probavne smetnje dok pokušavate da se opustite.

5. Citrusno voće

Narandže, grejpovi, limuni i limete imaju mnogo toga da ponude vašem zdravlju, od visokog sadržaja vitamina C do velike količine vlakana. S druge strane, pre spavanja možda nisu idealan zalogaj. Kiselost citrusnog voća još je jedan okidač refluksa kiseline. Za večernju voćnu poslasticu umesto toga probajte višnje (ili njihov sok). Istraživanja pokazuju da mogu poboljšati san.

6. Slatkiši

Nagli porast šećera u krvi poslednja je stvar koja vam treba kada želite da spavate. Nažalost, upravo to ćete dobiti ako pojedete slatkiše pre spavanja pa ih se klonite pre nego što krenete na počinak.

Istraživanje iz 2022. otkrilo je povezanost između ishrane s visokim udelom šećera i lošeg kvaliteta i trajanja sna.

7. Energetska pića

Iz očitih razloga, energetska pića su neprijatelji broj jedan za spavanje. S prirodnim i sintetskim stimulativnim sastojcima, imaju prilično suprotan efekat od smirenja.

Studija na studentima iz 2019. otkrila je statistički značajnu povezanost između konzumacije energetskih pića i lošeg kvaliteta sna. Ako odlučite da popijete Red Bull, neka to bude najmanje osam sati pre spavanja.

8. Kafa

Neka istraživanja sugerišu da ispijanje kafe čak i šest sati pre spavanja može imati negativne efekte na noćni odmor. Možda ćete biti šokirani šta smanjenje čini za vaš san.

9. Čaj s kofeinom

I zeleni i crni čaj puni su antioksidanasa koji su izvrsni za smanjenje upale. Ali uživajte u njima uz doručak, a ne kao piće za spavanje, jer ovi čajevi mogu sadržati značajne količine kofeina koji vas može držati budnima.

Prema klinici Mayo, skuvani zeleni čaj obično ima 28 miligrama kofeina po šoljici, dok ista količina skuvanog crnog čaja sadrži 47 miligrama. Ako stvarno žudite za umirujućom šoljicom čaja uveče, jednostavno pređite na varijantu bez kofeina, poput biljne mešavine ili one formulisane za pospešivanje sna.

10. Alkohol

Naravno, alkohol bi vas mogao kratkoročno opustiti. Konzumacija alkohola povezana je s lošijim, a ne sa boljim snom.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare