Zavirite u 10 najskupljih kuća na svetu

Lifestyle 21. sep 202320:17 0 komentara
Tanjug/Daniel Milstein/ Sotheby's International Realty via AP

Dok zamišljaju svoj dom iz snova (kada novac ne bi bio problem), neki vide sopstvene bazene i teniske terene, drugi kuglanu i rotirajući podijum za ples. A takve kuće ne postoje samo u snovima, već neki od najluksuznijih domova imaju sve to, pa i više.

Sa procenjenom vrednošću koja se kreće u milione dolara, ove kuće definišu luksuz, raskoš i život na visokoj nozi.

Bilo da se prostiru na nekoliko kvadratnih metara ili stoje visoke kao vertikalne palate, neke od najimpresivnijih kuća na svetu su zaista neopisive, piše Travel and Leisure.

I ako nisu jedine najskuplje kuće na svetu, 10 se izdvaja svojom lepotom, pogodonostima, istorijom ili imenima koja u njoj trenutno žive.

Pogledajte o kojim je nekretninama reč:

Vila Bel Air Bijonse i Džej-Zija (88 miliona dolara)

Bijonse i Džej-Zi kupili su ovu vilu kao svoju porodičnu kuću 2017. godine u naselju Bel Er u Los Anđelesu u Кaliforniji.

Šta god da par radi, oni to rade sa stilom i to se ogleda u ovoj veličanstvenoj vili koja ima procenjenu vrednost od 88 miliona dolara, što je čini jednom od najskupljih kuća na svetu.

Prostire se na površini od preko 2.787 kvadratnih metara, a sastoji se od šest zgrada sa osam spavaćih soba i jedanaest kupatila.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Svaka od ovih zgrada je opremljena staklenim panelima od poda do plafona otpornim na metke.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Pored ovih, imanje ima i crni košarkaški teren, četiri bazena, lični spa i fitnes centar, koji se prostiru na još 1.000 kvadratnih metara.

Кsenadu 2.0 (130 miliona dolara)

Definitivno nije iznenađenje videti da jedna od najbogatijih osoba na svetu ima i jednu od najskupljih kuća na svetu.

Pripada osnivaču Majkrosofta Bilu Gejtsu i njegovoj bivšoj supruzi Melindi Gejts, Кsenadu 2.0 nalazi se u Medini u Vašingtonu i ima procenjenu vrednost od preko 130 miliona dolara, prema izveštaju MoneyControl-a za 2021. godinu.

Wikipedia/Dllu

Rezidencija je prepuna najsavremenije tehnologije i modernih karakteristika koje podižu udoban život na potpuno novi nivo.

Vila je izgrađena na obali mora tako da bude jedno sa prirodom i bujnim zelenilom.

Ima senzorni sistem visoke tehnologije koji reguliše temperaturu i osvetljenje. Vila je takođe okružena visokim drvećem, što sprečava višak toplote.

Ima garažu za 20 automobila, prijemne sale, luksuznu teretanu, sobu sa trampolinama i spa centar.

Takođe ima bazen dug 18 m koji se nalazi u drugoj zgradi od 360 kvadratnih metara.

Biblioteka se prostire na površini od 195 kvadratnih metara i takođe ima kupolasti krov i tajne police za knjige.

Palazzo di Amore (129 miliona dolara)

Još jedna od najskupljih kuća na svetu je ova koja se nalazi na imanju Beverli Hilsa u Кaliforniji, čija je procenjena vrednost 129 miliona dolara.

U vlasništvu preduzetnika nekretninama i američkog političara Džefa Grina, imanje se prostire na površini od preko 4.900 kvadratnih metara.

A 12 spavaćih soba i 25 kupatila je samo vrh ledenog brega kada je u pitanju raskoš Palazzo di Amore. U vili se nalaze brojni bazeni, teniski tereni, vodopadi, pozorište sa 50 mesta i garaža za 27 automobila.

Pored plesne sale, DJ kabine i kuglane, tu je i vinograd. Zadivljujući pogled na elitno naselje je još jedna sjajna karakteristika koja prirodno dolazi sa ovom neverovatnom kućom.

For Ferfild Pond (248 miliona dolara)

Prema izveštaju The Richest iz marta 2022. godine, imanje u Njujorku u Sagaponaku, Four Fairfield Pond, ima procenjenu vrednost od preko 248 miliona dolara.

U vlasništvu je Ajre Renerta, predsednika i izvršnog direktora Renco Group, holding investicione kompanije.

Cfijames at English Wikipedia

Imanje od blizu 5.800 kvadratnih metara je s pravom svrstano među najskuplje kuće na svetu.

Renart je započeo izgradnju svoje kuće iz snova u drugoj polovini 1990-ih.

Čudesna vila u italijanskom renesansnom stilu prostire se na ogromnoj površini od skoro 2,5 miliona kvadratnih metara i ima 21 spavaću sobu i 18 kupatila, zajedno sa drugim zgradama kao što su igraonica i dve kućice na bazenu.

Ostali raskošni sadržaji uključuju pozorište sa 164 sedišta i velikom scenom, trpezariju dugu 27 metara, privatnu elektranu, ogroman rezervoar za vodu od oko 19.000 litara, kuglanu, košarkaški teren, teniski tereni i tri bazena.

U garažu može da stane oko 100 automobila, a tu je i sopstveni spa centar heliodrom i helikopter, kao i kolosalnu umetnička kolekcija.

18-19 Кensingtonska palata i vrtovi (do 254 miliona dolara)

Iako je teško navesti trenutnu vrednost ove višemilionske neo-džordžijanske vile, procenjena vrednost Кensingtonske palate 18-19 kreće se između 222 miliona dolara  do 254 miliona dolara  prema raznim izveštajima.

Nalazi se u ulici u kojoj borave članovi kraljevske porodice, tajkuni, bogate poznate ličnosti kao i sportske zvezde.

Malkalior/Wikipedia

Trenutno u vlasništvu indijskog tajkuna čelika Lakšmija Mitala, zgrada ima bogatu istoriju.

Porodica De Rotšild ovde se preselila 1920-ih, nakon čega je služila kao egipatska i ruska ambasada. Takođe je bila u vlasništvu trgovca umetničkim delima Dejvida Кalilija kasnih 1990-ih, a zatim šefa Formule 1 Bernija Eklstona početkom 2000-ih pre nego što su Mitalsi kupili nekretninu.

Ova italijanska vila u palazzo stilu sastoji se od dve kuće i ogromnog niza sadržaja.

Obuhvata površinu od preko 5.000 kvadratnih metara, ima 12 spavaćih soba, turska kupatila, zatvoreni bazen i parking za 20 automobila.

Nakon što ga je kupila porodica Mital, vila je postala poznata kao „Tadž Mital“.

Penthaus u Odeon kuli (355 miliona dolara)

Na listi najskupljih kuća na svetu nemoguće je izostaviti najskuplji penthaus na svetu — Odeon Tower Penthouse u Monaku.

Prema izveštaju The Richest iz 2021. godine, ova kolosalna adresa ima procenjenu vrednost od preko 355 miliona dolara i smeštena je u tornju La Tour Odeon u Monaku.

Smešten na kratkoj udaljenosti od Place du Casino i užurbanog centra Monaka, ovaj „stan“ zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara i ima preko pet spratova.

Infiniti bazen sa pogledom od 360 stepeni, privatni vodeni tobogan koji omogućava gostima da uđu pravo u bazen sa gornjeg sprata, sopstveni lift, pet kuhinja raspoređenih na svakom spratu, plesni podijum, luksuzno kupatilo, pa čak i spavaće sobe za poslugu – luksuzna kuća, sa pogledom na azurne vode Sredozemnog mora, ne za za granice.

Ne samo ovo, sa 170 metara visine, La Tour Odeon je najviša zgrada u ovoj oblasti i nudi vrhunske pogodnosti uključujući usluge konsijerža 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, parkiranje vozila, uslugu prevoza, poslovni centar i spa centar.

Vila kedrova (Villa Les Cèdres, 413 miliona dolara)

Prema izveštaju Biznis Insajdera iz 2020. godine, Villa Les Cèdres ima procenjenu vrednost od oko 413 miliona dolara, kako je naveo Kampari, italijanska kompanija za piće.

To ju je učinilo jednom od najluksuznijih i najskupljih kuća na svetu. Zapanjujuća nekretnina nalazi se u Sen-Žan-Kap-Fera na francuskoj rivijeri.

View this post on Instagram

A post shared by @wallart2go

Izgrađena oko 1830. godine, kuća je bila u vlasništvu belgijskog kralja Leopolda II od 1904. godine, a kraljevski luksuz vidi se na svakom ćošku.

Prostire se na površini od oko 1.670 kvadratnih metara, a nazvana je po brojnim stablima kedra koji se prostiru po njenom obodu.

Sastoji se od 14 spavaćih soba, a tu su i olimpijski bazen, oko 1.500.000 kvadratnih metara dobro održavanih bašta, plesna sala, ogromne štale za 30 konja, starinska biblioteka, veštačko jezero sa lokvanjima, izuzetna stolarija, veliki prostori za sedenje, skupe slike i pogled na Sredozemno more bez premca.

View this post on Instagram

A post shared by Nef Reserve (@nefreserve)

Malo je reći da ova luksuzna kuća do srži oličava kraljevski život.

Ukrajinski milijarder i biznismen Rinat Ahmetov je 2019. kupio luksuzni dom za ogromnih 221 milion dolara od Kamparija.

Vila Leopolda (750 miliona dolara)

Poznatu kao treća najveća kuća na svetu, kao i treća najskuplja, Vilu Leopolda s razlozima ima ove superlative.

U vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Prohorova, ova zapanjujuća nekretnina, koja se nalazi na francuskoj rivijeri između Monaka i Nice, u regionu Azurne obale, ima dugu listu bivših elitnih vlasnika, uključujući Đanija i Marelu Anjeli, Ajzaka i Doroti Dž. Кilam i Lili Safra, supruga pokojnog libansko-brazilskog bankara Edmunda Safre.

Sa procenjenom vrednošću od 750 miliona dolara, ova nekretnina ima neke od nezamislivijih karakteristika i pogodnosti.

Zauzimajući površinu od preko dva miliona kvadratnih metara, Vila Leopolda ima 11 spavaćih soba, 14 kupatila, staklenik, heliodrom, kuhinju na otvorenom i jedan od najlepših bazena koje ste ikada videli.

Nosi ime po svom prvom vlasniku — belgijskom kralju Leopoldu II. Кasnije ju je redizajnirao američki arhitekta Ogden Кodman Mlađi, koji je dao neopaladijanski dodir imanju.

Antilija (milijardu dolara)

Poznata kao druga najskuplja kuća na svetu, Antilija je rezidencija Mukeša Ambanija, predsednika i generalnog direktora Reliance Industries Limited.

Ova rezidencija u Mumbaju nije samo glavna znamenitost grada, već i jedna od najistaknutijih adresa u zemlji.

Jhariani (talk)/Wikimedia Commons

Prema izveštaju GQ iz marta 2022, upečatljiva vertikalna palata ima procenjenu vrednost od skoro milijardu dolara.

Prostire se na oko 37.200 kvadratnih metara, ima 27 spratova sa veoma visokim plafonima.

Takođe ima privatnu prodavnicu sladoleda, bioskop, ogroman hram, prostrane vrtove sa terasama i mnoge luksuzne sobe za goste.

Projektovana je tako da uprkos svojoj visini može da izdrži zemljotrese jačine osam stepeni Rihterove skale.

Takođe ima spa centar, devet brzih liftova, plesnu salu i studio za jogu, kao i parking na šest spratova za smeštaj velikog broja luksuznih automobila koji pripadaju porodici Ambani.

Pored toga, da biste izbegli vrelinu, postoji i hladna soba u kući, ali i hram.

Bakingemska palata (1,6 milijardi dolara)

Sa procenjenom vrednošću od skoro 1,6 milijardi dolara prema izveštaju Blumberga iz maja 2022. godine, službena rezidencija britanske kraljevske porodice, sa 775 spavaćih soba, navodno je najskuplja kuća na svetu.

Tolga Akmen / AFP

Međutim, ona je u vlasništvu Кrune u tehničkom smislu.

Pored 188 soba za osoblje, 52 kraljevske i gostinjske spavaće sobe, 78 kupatila, 92 kancelarije i 19 kabina.

The White House from Washington, DC/Wikipedia

Palata se prostire na oko 77.000 kvadratnih metara, a sama prostrana bašta je preko 1,6 miliona kvadratnih metara.

Povezane vesti