Cvetanje Tise: Dani kada se zaljubljenima ostvaruju želje

N1

U petak i subotu 10. i 11. juna Tisa cveta i tim povodom se u Novom Bečeju održava najromantičnija manifestacija kada zaljubljeni puštaju svećice na liciderskim srcima u reku.

Taj događa je prošle godine posetilo oko 10.000 ljudi. 

„Zaista je fantastično, kada jedan insekt koji tri godine živi u mulju reke, posle tog vremena izlazi na površinu reke, „obavlja ljubavnu igru“, i onda padaju po reci ti cvetovi koji podsećaju na viline konjice. I onda izgleda kao da je procvetala reka. To postoji samo na Tisi i u Kini na reci Jangcekjang. Na drugim mestima je taj fenomen nestao“, kaže Nevena Subotić, iz organizacionog tima manifestacije.

Ona kaže da legenda kaže da se tih dana ispunjavaju ljubavne želje.

„Ljudi puštaju svećice i zamišljaju ljubavne želje. Dolaze dosta i onih kojima su se ispunile ljubavne želje, ili su se upoznali na ovoj manifestaciji“, kaže Subotić.

Što se tiče programa manifestacije, Subotić kaže da je zanimljivo pošto su bine i sva dešavanja na vodi.

„Sledi pravi spektakl – igre vatre i vode. Tu su žongleri sa vatrama, ali ta romantika to je ono što je posebno zanimljivo“, kaže Subotić. 

Više o cvetanju Tise i manifestaciji koja se organizuje u čast ovom prirodnog fenomena saznajte od Nevene Subotić, koja je gostovala u Novom danu na N1: