Otkriven najveći insekt na svetu

Profimedia

Kineski naučnici su objavili da su pronašli najvećeg insekta ikada, novu vrstu štapićastih insekata roda Phryganistria, koji je dugačak više od pola metra.

Prema rečima kineske novinske agencije Sinhua, ovaj uzorak je otkriven tokom terenskog istraživanja u regiji Guangxi Zhuang 2014. godine, ali je tek sad ustanovljeno da se radi o najvećem insektu ikada.

Sa dužinom od 62,4 centimetara, ovaj insekt je prestigao prethodnog rekordera, takođe štapićastog insekta koji je otkriven 2008. godine (Phobaeticus chani), za skoro 6 centimetara.

Najdužeg insekta je otkrio Zhao Li iz Muzeja insekata u zapadnoj Kini. Zhao je rekao da je 16 godina lovio i istraživao životinje, otkad su farmeri u regiji videli ogromnog insekta dugačkog pola metra. Napokon, 16. avgusta 2014. godine mu se ukazala prilika da uhvati jednog od njih.

„Sakupljao sam insekte na 1.200 metara visokoj planini u gradu Liuzhou u regiji Guangxi kada se pojavila tamna senka, koja je ličila na grančicu drveta“, rekao je Zhao za Xinjua.

„Kada sam prišao bliže, šokirao sam se kada sam shvatio da je u pitanju ogromna noga insekta, dugačka koliko i njegovo telo“, dodaje Zhao.

Zhao je insekta nazvao Phryganistria chinensis Zhao po sebi. Međutim, izgleda da neće dugo proći dok se ne pojavi novi rekorder budući da je nakon što je Zhao uzeo uzorak ovog insekta otkrio šest jajašča, i da je najmanje jaje u leglu bilo dugačko 26 centimetara.