Zašto se današnja odeća raspada tako brzo

Lifestyle 19. avg 201608:38 > 16:54
Pixabay.com

Koliko puta vam se dogodilo da se na samo nekoliko puta obučenoj majici preko noći pojave rupice ili se rubovi toliko iskrive da je više ne možete nositi. Mnogi kažu da se danas sve proizvodi tako da što kraće traje i izgleda da su u pravu, barem kada je odeća u pitanju.

Jedan od odgovora na pitanje zašto odeća tako kratko traje je u tome da se garderoba danas namerno pravi s rokom trajanja. International Fabricare Institute je za Daily Mail potvrdio da se, naprimer, klasične majice proizvode tako da traju 30 pranja.

Još jedan od razloga zbog kojih odeća ima loš kvalitet je i taj što je postala jeftinija, pa kupci imaju manja očekivanja.

Kraćem roku je doprinela i pojava high street brendova. Menjajući stilove i modne trendove koji su povoljni, potrošači se navikavaju na takozvanu „brzu modu“. To znači da stalno želimo nove stvari kako bismo bili u korak s modom. Modeli cipela ili pantalona mogu se promeniti i po nekoliko puta u godini, a trgovinski lanci poput pune police s novim komadima i modelima na nedeljnoj bazi.

Loša tkanina i način šivenja

Vunu, pamuk, svilu i lan zamenili su daleko lošiji poliester ili najlon, a to dokazuje odeća naših mama i baka koja traje godinama jer je napravljena od prirodnih tkanina. Modni stručnjak Daniel Milford-Kotam, koji radi za „Viktorija i Albert muzej“ kaže da se iznova čudi tome što je navodno loše šivena garderoba iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka zapravo odlično proizvedena, s čvrstim šavovima koji traju.

Problem niskog kvaliteta izrade pojačava i status radne snage, koja je u zemljama trećeg sveta, gde se većina današnje garderobe proizvedena, mizerno plaćena. Jedan od bezazlenih primera je šivenje dugmića, koji su mašinom samo pričvršćeni za tekstil pa od kada kupite košulju ili bluzu oni stoje labavo i vrlo brzo otpadaju.

Sličan je problem i sa rajsferšlusima koji se krivo prišivaju zbog čega zapinju kod otkopčavanja i zakopčavanja.

I na kraju, sigurno ste primetili kako porubi na odeći sami od sebe počinju po malo da se paraju vrlo brzo posle kupovine. A kada povučete končić koji visi kao da ste namerno sve rasparali. I tu je kriv način šivenja jer mašine spajaju tkanine i nemaju onaj pravi, čvrsti završetak. A s obzirom na cenu, mnogi će umesto prišivanja dugmeta ili popravke poruba kod krojačice jednostavno kupiti novu majicu.

Kako kupovati kvalitetniju odeću

Kreativni direktor londonskog Studija mode Toni Glenvil objasnio je za Daily Mail da treba paziti kod izbora tkanine i umesto sintetike birati prirodni materijal, odnosno pamuk, lan, svilu i vunu.

Prirodni materijali su izdržljiviji, duže traju, ali su i skuplji.