Verovali ili ne: Takmičenje u Novom Sadu ko najbolje riče

Lifestyle 01. okt 201620:29 > 20:33
Vojvodinašume

Na sedmom Međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena "Zlatni rog 2016." prvo mesto poneo je Janez Podkrižnik (28) iz Slovenije.

Takmičenje je održano na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma lova i ribolova „Lorist“, na štandu JP „Vojvodinašume“.

Takmičari su se nadmetali u disciplini „Dva jelena na rikalištu za krdo košuta“, a pošto je bilo izjednačeno, za drugo i treće mesto borili su se rikači u disciplini „Alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem“, saopštile su Vojvodinašume. Tako je drugo mesto poneo upravo najmlađi takmičar Košir Urban, takođe iz Slovenije.

Takmičari su lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u samom činu lova, a ovde pokazuju svoje umeće u prepoznavanju glasa, jačine i dubine glasa jelena. Rikalica je sredstvo za pomoć u lovu, ali i glavno „oružje“ na takmičenju.

„Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih, a takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete kojim mogu da proizvedu zvuk rike jelena. Ono što je specifično na ovom takmičenju jeste da, iako se koriste ocene od 1 do 6, sudije nikada ne daju ocenu manju od tri. To je naš dogovor i sad je već tradiciija, a činimo to zbog toga što je ljude iz šume bilo teško motivisati da se pojave sa svojim umećem pred publikom i kamerama, zato se trudimo da ih nikako ne demorališemo“, rekao je sudija Srđan Peurača, iz JP „Vojvodinašume“ koje je bilo domaćin ovog Međunarodnog takmičenja.

Vojvodinašume