Pet saveta najsretnijeg čoveka na svetu

Lifestyle 21. okt 201613:18 > 13:33
Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Rikard, budistički sveštenik i najsretniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i onde pronašao recept za večnu sreću.

On je sa 26 godina, kao mladi naučnik, otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i poslednjih 50 godina proveo učeći kako biti sretan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje univerziteta u Viskonsinu dokazala da je Rikard najsretniji čovek na svetu.

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada pre nije bila zabeležena.

„Sreća je veština koju treba učiti“, kaže Rikard koji je podelio pet jednostavnih saveta kako biti sretan:

Ne brinite se –  „Ne brinite se oko ničega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, napravite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli raditi. Nađite neki drugi put.“

Trenirajte sretan život – „Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za sretan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje oduzima vreme“.

Pronađite svoju strast – „Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati ‘šta je to što je zaista, zaista važno. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.“

 Želite sreću svakome – „Budite altruista i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima.

Pomažite drugima – „Gde god odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače igde išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena, piše zadovoljna.hr.