Šanel protiv pruge: Brzi voz uništiće cveće za parfeme

Lifestyle 02. dec 201618:28 > 18:31
Tanjug/AP/Hiroko Masuike

Francuska kuća visoke mode Šanel upozorila je da planirana izgradnja železničke linije preko polja cveća oko Grasa, poznate oblasti za proizvodnju parfema na jugu Francuske, može ugroziti pravljenje čuvenog parfema "Šanel pet".

Francuska železnica planira da izgradi brzu prugu i vijadukt kako bi smanjila zagušenje saobraćaja između gradova na francuskoj rivijeri, jednoj od najposećenijih oblasti u Evropi. Železnica navodi da se u tom regionu nalaze tri najveća francuska grada i „da ta oblast ne može da ostane izolovana u sve povezanijem evropskom prostoru“.

Međutim, modna kuća Šanel protestuje i u danas objavljenom saopštenju navodi da bi planovi za izgradnju pruge ugrozili proizvodnju njihovih najpoznatijih mirisa.

Izgradnja vijadukta i stalni prolaz brzih vozova iznad polja cveća primorali bi Šanel da prestane da podržava svoje aktivnost u regionu, navodi se u saopštenju koje se odnosi na Gras, jedno od najpoznatijih svetskih lokacija za proizvodnju parfema.

Parfem „Šanel pet“, kreiran je 1921, a proslavila ga je glumica Merilin Monro. On se oslanja na ekstrakt jasmina iz Grasa i majske ruže koja se gaji oko Grasa. Proizvođači navode da je taj miris ostao nepromenjen decenijama.

Šanel podržava kampanju da se oblast gde se proizvodi parfem oko Grasa stavi na Uneskovu listu zaštićene baštine. Kuća luksuzne mode lobira kod francuskih vlasti da se založe za alternativnu rutu.