"Majn Kampf" bestseler u Nemačkoj

Lifestyle 04. jan 201711:45 > 12:06
Tanjug/AP Photo, Matthias Sćrader

Verzija "Majn Kampfa" s komentarima izdavača prodata je u 85.000 primeraka u Nemačkoj u proteklih godinu dana. Izdavač "Institut za savremenu istoriju" navodi da su kupci tog izdanja profesori i ljubitelji istorije, a ne radikalni desničari.

Institut za savremenu istoriju iz Minhena je u januaru prošle godine, prvi put posle 1945, objavio 4.000 primeraka „Majn Kampfa“, antisemitskog manifesta nacističkog vođe Adolfa Hitlera, sa komentarima izdavača. Za godinu dana knjiga je imala ukupno šest izdanja i prodata je u 85.000 primeraka, saopštio je izdavač.

Originalni Hitlerov manifest objavljen je uz 3.500 istorijskih objašnjenja čime je izdavač nastojao da izbegne čitanje teksta kao nacističke propagande, prenosi Jutarnji.hr.

Kritičari su ipak zabrinuti objavom knjige u dva toma sa ukupno 2.000 strana.

Strah da će objava teksta omogućiti promociju Hitlerove ideologije pokazao se neutemeljenim, navodi se u saopštenju direktora Instituta Andreas Viršing.

Prema podacima Instituta, kupci knjige uglavnom su ljudi koje zanimaju istorija i politika, kao i nastavnički kadar.

„Rasprava o Hitlerovoj viziji sveta i njegov pristup propagandi omogućuje nam da proučavamo uzroke i posledice totalitarnih ideologija u vreme u kojem jačaju autoritarizam i ideje krajnje desnice“, rekao je Viršing.