Upozorenje svima koji vole da se sunčaju stiže iz medicinskog centra Univerziteta Sautvestern u Teksasu – konzumiranje grickalica u kasnim noćnim satima može dovesti do toga da vam koža brže i lakše izgori na suncu.
„Ovo otkriće je zaista zapanjujuće. Nikada nisam mislio da naša koža obraća pažnju na to šta jedemo“, rekao je doktor Džozef Takahaši, predsednik centra.
Znamo da je konzumiranje alkoholnih pića na plaži opasno, i da neke vrste hrane mogu potpomoći pojavu raznih bolesti, ali ovo je potpuno nova i zastrašujuća mogućnost. Ono što unosimo u svoj organizam van plaže utiče na ponašanje naše kože na samoj plaži.
Suština je da „ponoćne grickalice“ mogu da poremete naš biološki sat i izmene brzinu kojom pojedini enzimi deluju u našem organizmu. U ovom slučaju je u pitanju kseroderma pigmentosum grupe A, koji utiče na zalečenje rana i opekotina od sunca.
Dve grupe miševa bile su deo istraživanja. Jedna grupa je jela samo tokom dana, dok je druga hranjena isključivo tokom noći. Grupa koja je jela tokom noći je bila osetljivija na UV zrake, a zaštitni enzimi su im se potpuno poremetili.
Dakle, ako jedemo kada padne mrak, imaćemo problema kada sija sunce. UV zraci, doduše, predstavljaju mnogo veći problem od samih opekotina. Opekotine mogu prouzrokovati mnogo veće probleme i bolesti. Starenje kože, pojava ožiljaka, pa čak i rak kože, samo su neke od opasnosti koje vrebaju ako ne budemo oprezni na suncu.
Ne treba smetnuti s uma da je israživanje vršeno na miševima i da su dalje pretrage i provere u svakom slučaju neophodne.