Košnice u Ljubljani na krovovima, terasama…

Lifestyle 01. sep 201714:22 > 20:54
Pixabay

Ako ste u poslovnoj poseti glavnom gradu Slovenije, svratite do kongresnog centra u gradu i biće vam ponuđena tegla meda.

Od 2011. godine, kongresni centar Ljubljane – Cankarjev Dom – neguje pčele na krovu. One proizvode oko 120 kilograma meda godišnje, što se uglavnom koristi za poklone poslovnim partnerima.

Sve je počelo na Apimdonia svetskom kongresu pčelara, održanom upravo u Cankarjevom Domu.

„Košnica je bila u obližnjem parku i vratila su se sećanja na vreme mladosti kada sam ujaku pomagao oko pčela“, rekao je Franc Petrovčič, šef održavanja mehaničke opreme u kongresnom centru.

Petrovčič, koji je prošle nedelje osvojio međunarodnu nagradnu poljoprivrednog sajma za kvalitet svog meda, tada je osnovao pokret koji se brzo razvijao.

Procenjuje se da se sada pčele nalaze na oko 150 lokacija u Ljubljani, koja broji oko 300.000 stanovnika, a najviše košnica je u baštama, krovovima i terasama, prenosi Rojters.

Gorazd Trušnovec pčele drži na 15 lokacija u glavnom gradu, a jedna od njih je krov zgrade u kojoj se nalazi Radio Slovenija, sa koje se pruža fantastičan pogled na zamak u Ljubljani sa jedne i na Alpe sa druge strane.

„Ljubljana zaista ima veliki potencijal za pčelarstvo, zato što ima mnogo zelenila i jer je okružuju šume“, kaže Trušnovec.

Petrovčič dodaje da su nedavna istraživanja pokazala da je gradski med vrlo zdrav jer nema tragova pesticida koji se mogu naći u poljima.

Populacije pčela širom EU bile su u opadanju godinama, upravo zbog preterane upotrebe pesticida u poljoprivredi.

Slovenija, zemlja sa oko dva miliona stanovnika, ima oko 10.000 pčelara. Time je koncentracija pčelara veća nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU, izveštaj je nacionalne kancelarije za statistiku.

Zemlja je predložila UN-u da se 20. maj proglasi Danom pčela, u znak sećanja na rođendan jednog od prvih evropskih pčelara, Slovenca Antona Janše, rođenog 1734. godine. Inicijativa je dobila podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu prošlog meseca.

Gorazd Trušnovec se nada da će proglašavanje ovog dana doprineti globalnom shvatanju da nema života bez pčela, jer su neophodne za razmnožavanje biljaka.

Dodao je i da su krovovi odlični za pčelarstvo jer su „pčele divlje životinje sa odbrambenim mehanizmima, te ih treba držati podalje od ljudi“.