"Lutrijska groznica" u SAD-u, nagrade od milijardu dolara

Lifestyle 05. jan 201822:31 > 22:36
Reuters/Mike Segar

Igrači lutrija u Sjedinjenim Državama u subotu će dobiti dve prilike za osvajanje glavnih dobitaka na lutrijama Powerball i Mega Millions koji, nakon što više meseci nisu izvučeni dobitnici, sada zajedno iznose više od milijardu dolara.

Na izvlačenju Mega Millions igrači se nadaju nagradi od 450 miliona dolara, četvrtoj najvećoj u istoriji te lutrije. Ako se, pak, može biti dobitnik odluči za jednokratnu isplatu dobiće 281 milion dolara.

Nagrada Powerball koja se izvlači u subotu uveče iznosi 570 miliona dolara, odnosno 358,5 miliona ako se isplati odjednom, a peta je najveća u istoriji te lutrije.

U zbiru su ta dva glavna dobitka u istoriji američke lutrije treća po veličini.

Gotovo nikakvi izgledi za glavni dobitak nisu zaustavili širenje „lutrijske groznice“, te ljudi čekaju u redovima kako bi kupili srećke za dva dolara.

Džef Lenard, portparol udruženja prodavnica koje prodaju oko 60 posto srećki i listiće nacionalne lutrije, priznao je da je „promet svakako veći“.

Amerikanci su prošle godine na lutriju potrošili 80,5 milijardi dolara, po severnoameričkom udruženju državnih i regionalnih lutrija.

Srećke lutrije Powerball prodaju se u 44 savezne države, distriktu Vašingtona, Portoriku i američkim Devičanskim ostrvima, a srećke Mega Millions dostupne su na istim područjima osim Portoriku.

Najveći dobitak Powerballa iznosio je 1,6 milijardi dolara, a podelili su ga dobitnici iz Kalifornije, Floride i Tenesija u januaru 2016, dok je najveći dobitak Mega Millions od 656 miliona osvojen 2012.

Fond nagrada tih lutrija narastao je na sadašnje iznose jer glavne dobitke niko nije osvojio od oktobra.

Izglede da jedna srećka pogodi svih šest brojeva Powerball su 292 miliona prema jedan, a Mega Millions 303 miliona prema jedan.