Sudija raspetljava spor potencijalnih Mensonovih naslednika

Lifestyle 08. jan 201808:24 > 08:27
CDCR/Handout via REUTERS

Najmanje tri strane učestvuju u borbi oko tela Čarlsa Mensona i zaostavštine tog čoveka koji je organizovao talas ubistava u SAD, a pobednik bi mogao da zaradi veliki novac od njegovih pesama, koje su koristili bendovi "Gans end rouzis" i "Bič bojs".

Menson, vođa sekte koja je izvršila niz divljačkih ubistava „u ime đavola“, umro je u novembru, u 83. godini, gotovo 50 godina otkako je leta 1969. godine organizovao ubistva devetoro ljudi, među kojima i trudne glumice Šeron Tejt, supruge režisera Romana Polanskog.

Viši sud u Los Anđelesu pokušaće da utvrdi ko će naslediti Mensonovu imovinu koja uključuje komercijalna prava na korišćenje njegovog imena, lika i dela, i uspomena, što sve moće doneti mnoge hiljade dolara, a što potražuju njegov navodni sin, navodni unuk i prijatelj s kojim se dopisivao.

Advokat muzičara Metjua Lenca koji tvrdi da je Mensonov biološki sin, začet tokom orgija, smatra da Mensonova zaostavština vredi „više nego što bilo ko shvata“ i da se radi o „mnogo novca“.

Lenc, koga je kao novorođenče usvojio par iz savezne države Ilinois, sutra namerava da podnese testament koji je Menson navodno potpisao u januaru 2017. godine i dao svom prijatelju Benu Gureckom, koji je u testamentu naveden kao izvršilac testamenta, a Lenc kao korisnik.

Ako sud odluči da je taj dokument validan, mogao bi da poništi drugi navodni Mensonov testament, iz 2002. godine, čiju verodostojnost pokušava da dokaže Majkl Čenels, koji se godinama dopisivao s Mensonom. U tom testamentu Čenels je imenovan kao Mensonov naslednik, a isključena su njegova biološka deca.

Jedna od strana je i Mensonov navodni unuk Džejson Frimen, koji tvrdi da je njegov najbliži srodnik. Sudski dokumenti pokazuju da je Frimen unuk Mensona i njegove prve žene Rozali Vilis.

Frimenov advokat ne očekuje da sutra bude doneta konačna odluka, jer sud prvo treba da odluči o svakom pojedinačnom zahtevu.

Lenc traži DNK analizu Mensonovih ostataka, koji su nesahranjeni, kod šerifa okruga Kern, kako bi dokazao da je on najbliži srodnik Mensona, a ne Frimen. Ni sam Lenc nije siguran da li je primerak testamenta koju poseduje validan.

Čarls Menson je s Meri Bruner, pripadnicom njegove sekte, imao sina, ali nisu bili u kontaktu, te taj sin nije podneo zahtev za nasleđivanje.

Postoji i mogućnost da Mensonova zaostavština pripadne rođacima njegovih žrtava. Autorska prava za pesmu benda „Gans end rouzis“ „Look at your game, girl“ pripala su, sudskom odlukom, sinu jedne od Mensonovih žrtava.

Takođe, bend „Bič bojs“ je 1968. godine snimio Mensonovu pesmu „Never learn not to love“, pošto je bubnjar te grupe Denis Vilson bio u kontaktu s Mensonom.

Ko dobije pravo na kontrolu Mensonove imovine, moći će da koristi njegov lik i delo, i imaće pravo na odobravanje biografija i dokumentarnih filmova o tom nadaleko zloglasnom ubici.