Raste broj ugroženih azijskih lavova

Lifestyle 06. mar 201813:45 > 13:46
Reuter/Yves Herman

Napori uloženi u zaštitu azijskog lava, ugrožene vrste koja živi samo u jednoj šumi u severozapadnoj Indiji, vrede, budući da ih prema poslednjem brojanju ima više od 600, u odnosu na oko 500, 2015. godine, rekao je premijer indijske države Gudžarat Vidžaj Rupani.

Ti lavovi, koji su nekad živeli širom jugozapadne Azije, sad u divljini žive jedino u Nacionalnom parku Žir u Gudžaratu.

Krajem šezdesetih godina bilo je procenjeno da ih je ostalo samo 180. Potom su između 2010. i 2015. godine došli od 400 na više od 500 jedinki, nakon čega su premešteni s liste „kritično ugroženih“ na listu „ugroženih“ vrsta.

„Naši napori da zaštitimo lavove uz podršku lokalnog stanovništva su dali dobre rezultate. Broj lavova u Gudžaratu je dosegao 600“, rekao je on.

Trenutno, stopa rasta populacije azijskih lavova se procenjuje na oko dva odsto godišnje, naveo je A. P. Sing, zvaničnik zadužen za šume i zaštitu divljih vrsta.

Eksperti su predložili da se neki lavovi presele u druge rezervate da bi se smanjili susreti s ljudima i rizici od bolesti i prirodnih katastrofa.

Azijski lavovi su rođaci afričkih – vrste su se razdvojile pre oko 100.000 godina – ali su nešto manji i imaju karakterističan džep od kože na stomaku. Oni su postali turistička atrakcija Gudžarata gde su nekada bili na meti lovokradica.