
Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima može biti opasan za zdravlje.
Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.
Solanin ne samo da menja ukus krompira, nego je i opasan za zdravlje.
U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.
Međutim, krompiru koji nije mnogo zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare