Oglas

Izbegavajte zeleni i proklijali krompir

author
Hina
17. maj. 2018. 14:53
>
15:00
krompir
Pixabay.com | Pixabay.com

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima može biti opasan za zdravlje.

Oglas

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.

Solanin ne samo da menja ukus krompira, nego je i opasan za zdravlje.

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, krompiru koji nije mnogo zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama