Takmičenje: Traži se gazdinstvo s najviše gnezda lastavica

Lifestyle 05. jun 201810:25 > 10:28
Shutterstock

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ove godine po drugi put organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da je cilj ovog takmičenja da se pomogne lastavicama koje su postale ugrožene intenzivnom poljoprivredom, koja je dovela do gubitka staništa i hrane.

„Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima“, rekao je Knežević.

Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine, na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.

Pored laskavog priznanja, pobednik takmičenja osvojiće i 1.000 kilograma kukuruza.

Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.