Novi život ašrama koji su proslavili Bitlsi

Lifestyle 13. avg 201813:14 > 13:18
STR / AFP

Indijski ašram u podnožju Himalaja u kojem su Bitlsi (Beatles) sastavili većinu pesama za svoj "White Album" otvoren je za posete, piše Frans pres.

Pre 50 godina, članovi najpoznatije britanske grupe 20. veka, Džon Lenon, Pol Makartni, Ringo Star i Džordž Harison boravili su u ašramu u Rišikešu na poziv gurua Maharišija Maheša Jogija.

Mahariši je Bitlse učio tehnikama transcendentalne meditacije. Snimak četvorice Bitlsa kako sede u pozi za meditaciju, obučeni u bele odore sa vencima cveća oko vrata, obišli su svet.

Seansama su se ubrzo pridružili Majk Lav iz benda Beach Boys, britanski pevač Donovan i američka glumica Mia Farou.

Bubnjar Ringo Star je jedini iz benda koji nije cenio lokalnu kuhinju i koji je u ašramu ostao samo deset dana. Pol je proveo tada u Indiji pet nedelja, a Džon i Džordž dva meseca.

Bitlsi su napustili Maharišija pošto je atmosfera navodno postala napeta zbog glasina da je seksulano uznemiravao glumicu Miu Ferou, kao i da želi da zaradi na leđima svojih poznatih učenika.

Novinar Radžu Gusain, koji je imao veliku ulogu u obnovi ašrama, rekao je da su, dok je prostor bio zapušten, ljudi provaljivali unutra i da je to bilo vrlo opasno.

„Bilo je tragova leoparda i slonova… Podigli smo ogradu da životinje iz obližnjeg rezervata tigrova ne bi ulazile“, rekao je novinar.

Danas za posetu ašramu, u kojem je postavljena izložba fotografija i otvorena kafeterija, treba da platite 600 rupija (7,50 evra) ako ste stranac, dok je za Indijce ulaznica 150 rupija.