Ginisova knjiga rekorda – ulica u Velsu najstrmija na svetu

Lifestyle 17. jul 201908:10 > 08:12
Tanjug / Andrew Davies/Guinness World Records via AP

Ginisova knjiga rekorda proglasila je krivudavu ulicu u severozapadnom Velsu najstrmijom na svetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu s manjim nagibom ostala na drugom.

Ulica Ffordd Pen Llech koja se nalazi u istorijskom priobalnom gradu Harleču, poznatom po srednjevekovnom dvorcu, ima nagib od 37,45 odsto u poređenju s 35 odsto koliko je imala prethodna rekorderka, novozelandska ulica Boldvin.

„Izuzetno smo srećni što je ova ulica prepoznat kao najstrmija ulica na svetu, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, nego u celom svetu“, rekao je Gvin Hidli, preduzetnik i istoričar arhitekture koji je stanovnik velškog gradića.

Po kriterijumima Ginisove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana i duž nje se moraju uzdizati zgrade.

Google earth

Novozelandska ulica Boldvin je, nakon što je evidentirana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstrmija, doživela pravi turistički bum.

„Nadam se da stanovnici Harleča uživaju u novom rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude“, rekao je Kreg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda.

Istovremeno su neki stanovnici novozelandske ulice izrazili zadovoljstvo jer su se „rešili dosadašnje titule najstrmije ulice na svetu“.

„Aleluja“, rekla je Liza Tejt-Mening za Otago Daily Times, dodavši da su joj se turisti već „popeli na vrh glave“, jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.