Akcija "čišćenja planete" na Košutnjaku u organizaciji SBB fondacije

N1

Danas je Međunarodni dan čišćenja planete. Tim povodom SBB fondacija je u Košutnjaku organizovala čišćenje smeća, u kojem su učestovali građani, nevladine organizacije i ekolozi.

Organizatori kažu da je cilj akcije ukazivanje na važnost brige o životnoj sredini i odgovornog ponašanja prema njoj.

Događaju je prisustvovao i resorni ministar Goran Trivan, koji je poručio da je sistem razdvajanja otpada samo delimično primenjen u Srbiji i da bi po tom pitanju u narednom periodu trebalo više da se radi.

„Sistem u celosti ne postoji, negde razdvajamo između pet i sedam posto otpada, što je daleko od onoga što imamo nameru da uradimo. Tek počinjemo to da radimo, mada Srbija to pokušava godinama, i to je za početak pitanje mnjenja. Međutim, pitanje mnjenja je sada na dovoljnom nivou da to razume, istovremeno koincidira sa formiranjem ministarstva koje sada apsolutno radi na strategijama koje će biti primenjene“, kazao je Trivan.

Trivan je najavio da će do kraja godine predstaviti strategiju za korišćenje reciklabilnog otpada.

„Opredelićemo se za jedan od sistema koji će omogućiti efektno prikuljanje svog reciklažnog otpad, a pre svega ambalaže“, kazao je on u Košutnjaku, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji.

Trivan je naveo da još uvek ne može da govori o modelu koji će se koristiti za prikupljanje i korišćenje reciklažnog otpada.

N1

„To će koštati i državu, ali i one koji su uključeni u priču o otpadu, a do sada nisu dali dovoljan doprinos prikupljanju reciklažnog materijala i ambalažnog otpada“, kazao je on, ali nije želeo da govori o detaljima, navodeći da očekuje rešenje koje će svi prihvatiti.

Vladan Keljević iz SBB fondacije kaže da današnji dan ima za cilj – motivaciju.

„Današnji dan je samo jedan u nizu kada čistimo, a zašto je važan –  da sve kompanije, sve organizacije, institucije, pošaljemo istu poruku – da motivišemo sve građane da samo zajedno, kontinuiranim akcijama i aktivnostima možemo da dođemo do krajnjeg cilja, a to je čistija, zdravija i zelenija Srbija“, naglasio je Keljević.