Boje u poslovnom svetu – plava opušta, bela unosi konfuziju

Lifestyle 12. maj 201512:13 > 12:19
Pixabay.com

Ako se pitate kojom bojom da okrečite vaš poslovni prostor, imajte na umu da izbor boja itekako može uticati na vaše poslovne ciljeve, emocije i ponašanje.

Ukoliko nameravate da povećate produktivnost poslovanja u radnom objektu bilo bi poželjno da se upoznate sa psihologijom boja koja može uvećati vaše mogućnosti stoga smo vam ukazali na osnovne energetske odlike kada su boje u pitanju.

Tople boje, poput naradžanste, crvene i žute mogu izazvati osećaj toplote koji nije realan, dok hladne boje kao što su plava, zelena i svetlo-ljubičasta uzrokuju osećaj niže temperature. Na ovaj način možete uštedeti troškove termoregulacije.

Zelena boja podstiče kreativnost – Enterijer u zelenoj boji navešće vas da bistrije razmišljate, a nivo vaše kreativnosti će se povećati. Ukoliko nameravate da povećate produktivnost svojih zaposlenih uzmite u obzir da bi vaše radno mesto moglo biti obojeno baš ovom bojom.

Crvena boja umanjuje analitičko razmišljanjeKada ljudi vide crvenu bolju delaju brže i energičnije ali ta energija je veoma kratkog daha i samim tim će se redukovati analitičko razmišljanje. Crvena budi najintezivnija osećanja, ubrzava rad srca i disanje Na osnovu jednog istraživanja u Americi student koji su izašli na ispit odeveni u crveno postigli su slabije rezultate.

Plava je boja poslovnog sveta – Plava boja, inače favorit među bojama, podseća na nebo i more, i ima moć da opušta i smiruje. Veoma je popularna u umetnosti i dizajnu. Bojenje poslovnog prostora u plavu je najpoželjnije jer izaziva osećaj smirenosti i opuštene atmosfere.

Boja koja se najređe koristi je žutaDo skoro, dok se birala boja enterijera, žuta je bila boja koja se najmanje koristila jer se veruje da izaziva strah, anksioznost, mučnine i glavobolje. Ali odabirom prave nijanse ove boje vaš prostor možete učiniti pozitivnijim, sigurnijim i prijateljski nastrojenim. Primećeno je da povećava koncentraciju i da stimuliše nerve.

Narandžasta boja asocira na kvalitet – Veliki broj kompanija svoj enterijer boji u narandžasto kako bi ukazali na vrednost njihovih proizvoda. Pored toga, ova boja povećava nivo koncentracije i održava budnost, a kao optička varka stvara osećaj umanjenog prostora. Povezana je sa ambicijama i novim fazama u životu.

Ukoliko je napeta atmosfera, roze rešenje –Roze boja opušta i smiruje. Ukoliko su napeti razgovori vaša svakodnevnica, potražite pomoć u ovoj boji.Baker – Miler pink je nijansa koja se preporučuje jer ćete prisustvom u prostoriji koja je obojena ovom bojom poboljšati vašu psihu i kvalitet razmišljanja.

Iako česta, bela boja nema produktivni efekatU poslovnom svetu ova boja je simbol za profesionalizam i poslovnost i eleganciju. Ali ovo nije boja koja će vas stimulisati, već će vaše misli učiniti konfuznim, a nivo koncentracije će biti u osetnom padu.