Teorije zavere grupe "Kjuanon" se šire svetom, ugrožavaju borbu protiv korone

REUTERS/Lindsey Wasson

Teorije zavere krajnje desne neformalne grupe Kjuanon (QAnon) sa širenjem koronavirusa u svetu, pored ulaska u mejnstrim politiku SAD, prelile su se van granica Amerike s mogućim opasnim posledicama pošto mogu ugroziti borbu protiv pandemije podrivanjem poverenja u vakcine.

Uticaj Kjuanona može se videti na protestnim skupovima organizovanim zbog restriktivnih mera i nošenja maski od Los Anđelesa do Londona, Berlina i Melburna – uz demonstrante koji bez dokaza upozoravaju da je pandemija „zavera kabale satanističkih pedofila koji kontrolišu svet“, piše agencija Frans pres, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Stručnjaci kažu da je Kjuanon tokom pandemije naglo porastao, mešajući svoje antisemitske i krajnje desne stavove s teorijom da je korona virus zavera kojom se oduzimaju slobode. Londonski Institut za strateški dijalog je u analizi postova povezanih s Kjuanonom pokazao eksplozivan rast objava između marta i juna ove godine – gotovo 175 odsto na Fejsbuku, 77,1 odsto na Instagramu i 63,7 posto na Tviteru. Iako je sadržaj Kjuanona i dalje najdominantniji u SAD, istraživači su pronašli povezani sadržaj na društvenim mrežama poreklom iz oko 70 zemalja.

Ovaj porast, dodaje AFP, dogodio se dok su zaraze korona virusom rasle širom sveta. Stručnjaci sada upozoravaju da bi Kjuanon mogao nanijeti ozbiljnu štetu borbi protiv pandemije potkopavanjem povjerenja u kampanju imunizacije.

Bez dokaza, Kju je naveo da Donald Tramp vodi rat protiv „duboke države“ i drugih elita, kao i da planira krenuti u napad na „sotonističku pedofilsku kabalu“.

Poslednjih meseci stotine hiljada naloga, oglasa i haštagova povezanih s Kjuanonom blokirani su ili ograničeni na Tviteru, Fejbuku, Instagramu, Jutjubu ili TikToku. Ali, ističe AFP, internet je i dalje prepun sadržaja Kjuanona. U SAD, Kjuanon je već evoluirao iz internet subkulture u masovni pokret koji se uvlači u mejnstrim, a kako pandemija korona virusa potpiruje širenje teorija zavere van američkih obala, Kjuanon „metastazira“ i u Evropi, ukazuje Njujork tajms.

Grupe su nikle od Holandije do Balkana, ističe list, dodajući da su se na temu Kjuanona, pod okriljem zahteva „Spasite našu decu“ u Velikoj Britaniji održali protesti u više od 20 gradova i mesta, privlačeći više ženskih i manje desničarskih grupa. Ipak, naglašava Njujork tajms, čini se da je Kjuanon u Nemačkoj napravio najdublji prodor okupljajući nesuvislu mešavinu protivnika vakcina, mislilaca i građana koji smatraju da su vladine mere ograničenja u borbi protiv korona virusa preterane.

Procenjuje se da je ta neformalna grupa u Njemačkoj na društvenim mrežama stekla oko 200.000 sledbenika, što se smatra najvećim brojem u svetu, na području gde engleski nije maternji jezik.

Prvi koji su se priklonili Kjuanonu u Njemačkoj – kao i u SAD – bili su, ukazuje list, aktivisti ekstremne desnice čime je grupa postala novi otežavajući politički element vlasti koje su se već borile protiv iskorenjivanja ekstremističkih mreža.

NATO vežba uticala na širenje

Okidač za masovno širenje Kjuanona u Njemačkoj bila je velika NATO vežba pre pandemije, za koju su nemački sledbenici Kjuanona tvrdili da je to zapravo tajna operacija američkog predsednika s ciljem da oslobodi Nemačku od vlade kancelarke Angele Merkel.

Prateći eksplozivan rast Kjuanona na međunarodnom nivou, CNN ističe da je istražio stotine računa na društvenim mrežama utvrdivši da je bilo gotovo 180 Fejsbuk grupa i stranica koje su prihvatile teorije Kjuanona izvan SAD i većina ih je u Evropi ili Latinskoj Americi. U Evropi su, dodaje CNN, Nemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija imale najviše prihvatanja Kjuanonovih teorija.

Da su Kjuanonove tvrdnje istinite, poljuljale bi same temelje globalne vlade i objasnile zbrku politike poslednjih godina. Takvi kakvi jesu, nisu istiniti – ali njihova bi važnost uprkos tome mogla biti izuzetno značajna, ocenjuje londonski Indipendent. Zasad identitet ili identiteti koji stoje iza teorije zavere grupe Kjuanon ostaju tajni i moguće je da će zauvek ostati tako. Objave su ponekad poput zagonetki.

Druge su izričitiji, navodeći detalje o određenim ljudima. Objave su fokusirane na Trampa i stvari koje se oko njega događaju, a mnogi se postovi žale da „duboka država“ ugrožava njegov rad. Ali, dodaje list, teorije Kjuanona su se proširile na veliku teoriju zavere, koja povezuje mnoge ljude, uključujući Hilari Klinton i Roberta Mulera, koji je vodio istragu o ruskom mešanju u američke izbore.

Kjuanon takođe „pozajmljuje “ od drugih teorija zavere – poput „Picagejta“, koja je upućivala na razne poznate ljude uz tvrdnju da su u jednoj piceriji u Vašingtonu vodili bandu za seks-trefiking dece.

Teorija je rasla izbijajući u mejnstrim, ukazuje Indipendent. Podržale su je poznate osobe, a njeni sledbenici pojavili su se u stvarnom životu na Trampovim skupovima. Brojni kandidati za Kongres prihvatili su teoriju uoči izbora ove godine, dodaje londonski list. I premda Tramp nije izričito podržao teoriju, dao je svoju prećutnu podršku, rekavši da sledbenici Kjuanona „vole našu zemlju“.