Maču Pikču otvoren samo za jednu osobu, strpljivog turistu iz Japana

Lifestyle 13. okt 202013:12 > 13:26
Instagram/jessekatayama

Peru je otvorio svetilište Inka, na Maču Pikčuu za jednog jedinog japanskog turistu koji je gotovo sedam meseci čekao da poseti jedno od najpoznatijih mesta Uneskove svetske kulturne baštine, piše BBC.

https://www.instagram.com/p/CGQvpQcpk8p/

Džesi Katajama trebalo je da poseti Maču Pikču još u martu, kada je doputovao u Peru, ali sveti grad Inka tada je zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Ministar kulture Alehandro Nejra je rekao da je Katajami pristup svetilištu odobren pošto je podneo poseban zahtev.

Očekuje se da će glavna turistička atrakcija Perua, drevni sveti grad Inka idućeg meseca biti ponovno otvoren za turiste, ali uz nešto smanjen kapacitet posetilaca.

Vlasti nisu objavile tačan datum.

Katajama je u Peruu planirao da provede samo nekoliko dana, ali zbog restriktivnih mera i novih propisa o uslovima putovanja, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, sredinom marta ostao je u gradu Aguasu Kalientesu, nedaleko od Maču Pikčua.

„Gospodin Katajama je u Peru stigao nadajući se da će uspeti da poseti Maču Pikču i ostvari svoj dugogodišnji san“, rekao je Nejra u ponedeljak na onlajn konferenciji za novinare.

„U subotu smo mu konačno dopustili da s vodičem parka obiđe ruševine Inka, kako bi pre povratka u domovinu ipak uspeo da finalizira dugo željeno putovanje“, rekao je Neja.

U video snimku s vrha planine Maču Pikču Katajama je poručio: „Ovaj obilazak je bio zaista neverovatan, hvala vam“.

Po podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Peruu je od početka pandemije zabeleženo više od 849.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 33.000 smrtnih slučajeva.