Muškarci se duže oporavljaju od raskida

Lifestyle 12. avg 201514:58 > 15:00
MorgueFile (ilustracija)

Oporavak od prekida veze, bez obzira na to je li u pitanju kraća afera, duža veza ili razvod braka, emotivno teže pada ženama, ali od njega se duže oporavljaju ili se nikad ne oporave - muškarci, pokazalo je istraživanje koje su nad 5.705 dobrovoljaca sproveli naučnici sa njujorškog univerziteta Binghamton, piše Independent.

Razloge za to treba tražiti u biologiji, tvrdi profesor antropologije Kreg Moris.

Žene mogu puno više izgubiti ukoliko su u vezi s „pogrešnim“ muškarcem zbog čega znatno bolje prihvataju činjenicu da je veza gotova, posebno ako žele da zasnuju porodicu ali se i oporavljaju bolje i brže od muškaraca prihvatajući novo stanje. „Jednostavno, žene su svesne toga da nakon veze mogu izgubiti više nego muškarci. Kratka romansa za njih može kao posledicu imati devetomesečnu trudnoću, a muškarac može zauvek otići sa ‘poprišta’ dbukvalno nekoliko minuta nakon sastanka“, kaže on.

Istraživanje je pokazalo da žene nakon raskida osećaju ljutnju, nelagodnost, strah, pa i depresiju, generalno snažniju duševnu bol, dok kod muškaraca nema takvih osećaja. Zahvaljujući činjenici da su manje destruktivne, žene se od prekida oporavljaju među bliskim osobama, prijateljima, članovima porodice i trude se da pozitivno razmišljaju kako bi se što brže oporavile, nastavile dalje i eventualno pronašle novog partnera, u čemu su selektivnije od muškaraca.

Muškarci su pak „takmičarski nastrojeni“ pri izboru partneke, pa njen gubitak, posobno ako su je smatrali „dobrim ulovom“ osećaju mesecima, čak i godinama nakon raskida. Iako isprva ne pokazuju emocije, ispitanici su odgovorili da su se nakon raskida osećali prazno i da im se činilo da su izgubili fokus. Ali ljutnja je kod njih potrajala puno duže, iako su javno negeriali svoje emocije.

„Muškarci su puno duže osećali gubitak, posebno kad su postali svesni činjenice da moraju da nastave sa „takmičenjem“, odnosno početi ga ispočetka kako bi zamenili partnerku koju su izgubili ili, još gore, shvatili da je gubitak nenadoknadiv“, tvrdi Moris.

S obzirom na to da su žene bile svesnije činjenice da mogu mnogo više da izgube ako izaberu pogrešnog partnera, češće su se od muškaraca odlučivale na prekid veze. Tome u prilog govori činjenica da u Sjedinjenim Državama zahtev za razvodom braka podnosi čak 70 posto žena.