Zašto su alergije na kikiriki češće na Zapadu nego u Aziji?

Lifestyle 01. nov 201419:00
Freeimages/adamci

Naučnici veruju da je alergija na kikiriki povezana sa hemijskom reakcijom koja se javlja pri pečenju ove grickalice.

Kikiriki je podjednako popularan u Istočnoj Aziji koliko i u Severnoj Americi ili Evropi, ali su alergijske reakcije na ovu grickalicu daleko ređe na najvećem kontinentu. Naučnici veruju da su pronašli odgovor na pitanje zašto je to tako.

Istraživači su sproveli eksperiment tokom kojeg su miševima ubrizgavali proteine iz pečenog i proteine iz sirovog kikirikija. Rezultati su pokazali da pečeni kikiriki izaziva daleko jašaču reakciju imunog sistema, prenosi “Newser” pozivajuči se na pisanje “Los Angeles Timesa”.

Upravo tu leži odgovor na pitanje zašto su alergije na kikiriki daleko ređe u Istočnoj Aziji, jer se tamo ova grickalica češće konzumira kuvana, pržena ili sirova, a veoma retko pečena. Iako je rasprostranjenost alergija na hranu u Aziji gotovo ista kao na Zapadu, kikiriki predstavlja značajan izuzetak.

Naučnici objašnjavaju da je reakcija imunog sistema povezana sa hemijskom reakcijom koju izaziva visoka temperatura prilikom pečenja kikirikija, prenosi BBC.

Vođa istraživačkog tima kaže da je, koliko mu je poznato, ovo prvi put da je detektovan potencijalni uzrok alergije na kikiriki. On ipak dodaje da je istraživanje u ranoj fazi i da je još preuranjeno govoriti o tome da li treba izbegavati pečeni kikiriki u ishrani.