Ako imate visok pritisak, obavezno uvrstite ovih pet namirnica u ishranu

Lifestyle 26. feb 202308:05 komentara
Shutterstock

Krvni pritisak može da ima različitu vrednost tokom dana jer zavisi od nekoliko faktora kao što su vežbanje, dnevni unos natrijuma i stres. Normalnim pritiskom smatra se 120/80 mmHg, ali kada očitavanja krvnog pritiska stalno dosežu 140/90 mmHg, to se smatra hipertenzijom. Visoki krvni pritisak može oštetiti vaš karadiovaskularni sistem, služeći kao faktor rizika od drugih ozbiljnih bolesti i zdravstvenih stanja, poput bolesti srca, moždanog udara, kognitivnih problema i bolesti bubrega.

POVEZANE VESTI:

Uz nedovoljnu fizičku aktivnost, ishranu bogatu natrijumom i neadekvatan unos kalijuma u ishrani, konzumacija alkohola i upotreba nikotina samo su neki od izbora nezdravog načina života koji mogu povećati rizik od visokog krvnog pritiska, piše N1 Zagreb.

Osim praćenja unosa natrijima, određene namirnice mogu da igraju značajnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i na temelju svog nutritivnog sadržaja. Konzumacija dovoljno kalijuma i unos odgovarajućih količina drugih bitnih hranjivih materija samo su neki od primera korisnih načina za snižavanje krvnog pritiska.

Krompir

Shutterstock

Obični pečeni krompiri mogu pomoći vašem krvnom pritiksu. Jedan srednji pečeni krompir obezbeđuje 13 odsto dnevne vrednosti kalijuma. Povećanje unosa kalijuma može da snizi krvni pritisak ako imate hipertenziju. Kako biste dodatno poboljšali svoje ciljeve krvnog pritiska, preskočite so na krompiru.

Narandže

Shutterstock

Citrusi su opšte poznati po svom sadržaju vitamina C, a mogu biti i od koristi za krvni pritisak. Vitamin C može da poveća razinu azot oksida, jedinjenja za koje se smatra da snižava krvni pritisak.

Braon pirinač

integralni braon pirinač
Shutterstock

Ovo popularno zrno jednostavno je za pripremu, a ujedno je i svestran sastojak obroka. Istraživanja pokazuju da nerastvorljiva vlakna u integralnom piričnu mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska. Plan ishrane Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) razvijen je posebno kako bi pomogao pojedincima u upravljanju krvnim pritiskom i predlaže šest do osam obroka s integralnim žitaricama nedeljno, uključujući braon pirinač, piše Centar zdravlja.

Skuša

skuša
Shutterstock

Masna riba koja sadrži esencijalne Omega-3 masti, poput skuše i lososa, dokazano snižava krvni pritisak. Skuša ima čvrstu teksturu sličnu tuni i može se jesti na razne načine. Dodajte je u salatu ili kao protein u svom sendviču, zajedno s avokadom i zelenim povćem za zaokružen obrok. Kada birate konzerviranu skušu, potražite opcije s nižim udelom natrijuma.

Kivi

Shutterstock

U studiji koja je upoređivala sposobnost snižavanja krvnog pritiska kivija i jabuke, kivi je bio taj koji je imao veći uticaj na krvni pritisak. Učesnici su konzumirali tri kivija dnevno, a iako to može zvučati puno, istraživači primećuju da se jedna šoljica kivija, što je oko dva, tri kivija, smatra potrebnom kvalitetnom porcijom.

Još neke namirnice koje su se pokazale kao korisne kod snižavanja pritiska su pistaći i bademi, rukola, čija semenke, dinja, kinoa, belance,  sočivo, nemasni sveži sir, brokoli, brusnice, ananas i amarant.