Ako niste znali – čemu služi mali džep na farmerkama

Lifestyle 03. avg 202221:10 46 komentara
farmerke
Pixabay

Nedostatak džepova na odeći, posebno ženskoj, često može biti "prokletstvo" mode. Na žensku odeću obično se zašivaju “lažni” džepovi, koji služe samo kao modni detalj na pantalonama, kaputima ili košuljama. Ipak oni su na džinsu postali su prilično standardni i kod muške i ženske garderobe – dva zadnja džepa i dva napred.

Ipak, ono što je mnogima nejasno jeste svrha malog džepa na farmerkama. Da li ste se ikada zapitali čemu služi?

On je obično premali za kovanice, a tekstilni stručnjaci pokušali su da reše zagonetku. Prema saznanjima, taj džep je od pojave džinsa namenjen za džepni sat.

Kako piše The Sun, mali džepovi potiču iz 1890. godine kada su bili ušiveni u poznate Levi’s faremerke. Izvorno su bili dizajnirani za držanje džepnih satova, ali s obzirom na to da više ne koristimo džepne satove, postavlja se pitanje zašto i dalje postoje ti mali džepovi.

Oni se nalaze na dizajnu u patentu kojeg su napravili Levi Strauss i J. W. Davis za „poboljšanje otvora za pričvršćivanje džepova“ 1873. godine. Međutim, prvi put su u upotrebu puštene 1890. godine s farmerkama „Lot 501“ koje su postale model za Levis 501 farmerke koje danas poznajemo. Originalno su, dakle, služili kao zaštita za džepne satove, odnosno ubačeni su u dizajn kako bi kauboji sprečili svoje satove da ispadnu iz pantalona dok jašu konje i rade na rančevima.