Aktivisti na Kipru traže zabranu lova jer flamingosi gutaju sačmu

Lifestyle 22. feb 202110:46 0 komentara
Pixabay

Kiparski ekološki aktivisti su zatražili od vlasti da prošire zabranu lova na celu obalu Slanog jezera Larnaka zbog zabrinutosti da bi flamingosi mogli da progutaju smrtonosne količine sitne sačme iz lovačkih pušaka.

Jedan od aktivista Martin Helikar navodi da postoji rizik da flamingosi unesu u organizam sačmu jer oni, kao i druge ptice, gutaju sitan šljunak radi lakšeg varenja, ali ne mogu da naprave razliku između njega i olovne sačme.

Kipar je za mnoge vrste ptica glavna stanica na putu iz Afrike u Evropu.

Na Slano jezero Larnaka, močvarnu mrežu četiri jezera, obično iz hladnijih predela dolazi 15.000 flamingosa, koji ostaju tokom zime i odlaze u martu. Na Jezeru su česte i patke i galebovi.

Lov je zabranjen oko najvećeg dela Slanog jezera Larnaka, ali lovci i dalje smeju da ubijaju patke na južnom kraju kompleksa jezera.

Vlasti su saopštile da je u prva dva meseca prošle godine na Slanom jezeru Larnaka pronađeno 96 flamingosa uginulih usled trovanja olovom, a obdukcijama je potvrđeno da ono potiče iz sačme.

Streljana u blizini severnog vrha kompleksa zatvorena je pre 18 godina, nakon čega su vlasti organizovale čišćenje olovne sačme iz korita jezera.

Međutim, Helikar navodi da je čišćenje očigledno bilo nepotpuno.

Trenutno je u toku istraživanje, finansirano od EU, koje treba da utvrdi gde ostaju značajne količine olovne sačme.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su „veoma visok“ nivo olova na južnom kraju kompleksa, navodi Helikar i dodaje da bi nastavak lova na patke u toj oblasti mogao da stvori još veći problem.

S druge strane, zvaničnik Kiparske lovačke federacije Alekandros Loizides se ne slaže i tvrdi da lov duž 200 metara obale nije problem zbog ograničenog broja lovaca.

Na Kipru je već nekoliko godina na snazi zabrana upotrebe olovne sačme u blizini vodenih površina. Slična zabrana u celoj EU stupila je na snagu prošlog meseca, ali ekološki aktivisti veruju da se zakoni ne sprovode u dovoljnoj meri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!