
Kipar nije samo sinonim za prelepe plaže i kristalno čisto more – ovo ostrvo krije pravu rapsodiju ukusa, gde se prepliću bogate arome Mediterana i suptilni arapski uticaji. Zahvaljujući obilju svežih namirnica i idealnim klimatskim i geografskim uslovima, kiparska kuhinja odiše harmonijom zdravih sastojaka, uz maslinovo ulje kao nezaobilazan začin svakom jelu.
U hotelima širom Kipra možete uživati u nizu tradicionalnih jela, dodatno za autentičan doživljaj preporučujemo posetu nekoj od tradicionalnih taverni, gde se recepti i tajne pripreme prenose generacijama.
Kiparska kuhinja će vas razoružati svojom jednostavnošću, ali i dubinom ukusa. Sve se vrti oko svežih namirnica, maslinovog ulja, začinskog bilja i lokalnog vina – savršena kombinacija koja stvara harmoniju na tanjiru i u srcu.
Zajedno sa Love Cyprus i agencijom Filip Travel, ovog leta zakoračite u autentični svet ukusa Kipra koje mami sva čula.
Kiparski meze – umetnost druženja uz hranu
Zaboravite na brz obrok – ovde se jede polako, u dobrom društvu i bez žurbe. Kiparski meze je više od obroka – to je doživljaj. Na sto pristiže niz malih tanjira sa raznovrsnim zalogajima koji se postepeno nižu – kao neka mala kulinarska predstava u više činova. Od taramasalate (paštete od ikre) i tzatzikija, preko humusa i melitzanosalate (pečeni plavi patlidžan), do toplih specijaliteta poput sarmi, sveže pečenog hleba i nezaobilaznog halumija – lokalnog sira koji se griluje dok ne postane zlatno hrskav spolja, a kremast iznutra.

Specijaliteti od mesa i plodova mora
Ljubiteljima mesa preporučujemo šeftalju, jedinstveni mesni specijalitet koji podseća na ćevape, ali ima tajni kiparski twist. Tu su i suvlaki, kleftiko (jagnjetina pečena satima u zemljanoj peći), afelija (svinjetina sa crnim vinom i korijanderom) i naravno – aromatični stifado.
A ako ste više za morske ukuse, spremite se za ribu sa žara, lignje, hobotnicu na grilu i omiljenu lokalnu verziju musake – makaroniju tou fournou.

Vinska sela
Za one koji vole da spoje vino, prirodu i kulturu – planinska sela Lefkara i Omodos su pravo otkrovenje.
Lefkara, poznata po izradi čipke i srebrnih filigrana, nudi predivan ambijent za uživanje u tradicionalnim tavernama, pod senkom vinove loze i uz čašu domaćeg vina.

Omodos je, sa razlogom, poznat kao srce kiparskih vinograda. Ovde ćete pronaći legendarno vino Komandarija, jedno od najstarijih vina na svetu, koje se i danas pravi po tradicionalnoj recepturi iz vremena vitezova templara. Ne propustite da probate i Zivaniju – lokalnu rakiju sa prepoznatljivim voćnim notama, kao ni Suzukos – slatkiš od grožđa, oraha i brašna koji savršeno prati desertno vino.

Bilo da se odlučite za ručak uz zalazak sunca pored mora, za mirisnu čašu vina u planinskom selu ili domaću kafu u lokalnom baru– Kipar vam obećava jedno: svaki obrok biće priča koju ćete želeti da ponovite.

Kipar nije samo destinacija. To je emocija. Ukus. Miris. Doživljaj.
U saradnji sa Love Cyprus i agencijom Filip Travel vaša gastro avantura može da počne ovog leta.