Banana dijeta: Jelovnik i pravila koja morate da sledite ako želite da smršate

Lifestyle 13. dec 202106:56 1 komentar
Pixabay.com

U potrazi za najboljim dijetama za gubitak kilograma moguće je da ste čuli za banana dijetu. Reč je o japanskom načinu za gubljenje viška masnoća i kilograma koji uključuje konzumiranje banana celog dana u nekoliko navrata i konzumiranje zdrave hrane. Ovu dijetu osmislili su supružnici Sumiko i Hamači Vatanabe koji se bave tradicionalnom i preventivnom medicinom.

Banana dijeta stoga ima još naziva: jutarnja banana dijeta, asa banana dijeta i japanska banana dijeta, a sve označavaju isti princip. Podstiče se konzumiranje voća, shvatanja vlastitih potreba po pitanju probave i pridržavanje nekih jednostavnih pravila. Jedno od važnih pravila je da nema izgladnjivanja, piše N1 Zagreb.

Ova dijeta, uprkos imenu, ne znači da treba jesti samo banane svakog dana.

Pravila banana dijete

Banana dijeta podstiče na konzumiranje voća kada se oseća glad, i nema brojanja kalorija. Za razliku od nekih drugih dijeta, kod banana dijete nema izgladnjivanja niti striktnog vremena kada se doručkuje i ruča, kao ni izbacivanja većeg dela namirnica s jelovnika.

Ovo su osnovna pravila banana dijete:

– jedite šta želite, ali da je zdravo i raznoliko
– kod hranjenja prestanite da jedete kada osećate da biste mogli biti siti
– kod gladi pojedite bananu
– slatko jedite samo u popodnevnim satima
– konzumirajte što manje mlečnih proizvoda
– ne jedite ništa nakon 20 sati uveče ili tri sata pre spavanja
– preskočite desert nakon glavnog jela ili večere
– pijte dovoljno vode
– vežbajte i krećite se normalno

U ovoj dijeti bi trebalo da planirate svoje vreme tako da ste u krevetu i spavate pre ponoći svakog dana i da vodite dnevnik spavanja. Kvalitetan san ima veliku ulogu kod mršavljenja jer utiče na smanjivanje nakupljanja masnoća u organizmu. Takođe, manjak sna utiče na pojačavanje osetljivosti na stres zbog čega se podiže nivo kortizola u telu, što dovodi do povećanja visceralnih masnoća.

U banana dijeti se preporučuje i vođenje dnevnika ishrane kako biste uočili hranite li se zdravo ili ne, kao i koliko hrane zapravo unosite kroz dan.

Što smem da jedem u banana dijeti?

Samo ime govori kako se smeju jesti banane, ali većina drugih namirnica takođe nije zabranjena. Postoji više različitih oblika ove dijete, a kod svih je važno izbacivanje nezdravih namirnica poput pržene i masne hrane, rafinisanih šećera i složenih ugljenohidrata. Ako se takva hrana i konzumira, to treba biti u redukovanim količinama.

Ako ste se pitali kako izgleda banana dijeta, ovo bi bio prikaz jelovnika banana dijete za jedan dan:

Doručak

Pojedite dve banane i popijte čašu vode sobne temperature, ne previše hladne. Ako i nakon ovoga osećate glad, nakon 30 minuta pojedite još nešto kako biste utolili glad.

Ručak i večera

Jedite hranu po izboru i po mogućnosti svakog dana drugačije namirnice. Posebno se preporučuje dijetalna hrana sa što manje masnoća i šećera. Večeru nemojte jesti nakon 20 sati uveče, tačnije, barem tri sata pre spavanja.

Užina

Dopušteno je jesti kada se osećate gladnim, ali samo tada je dopušteno jesti nešto slatko, najbolje bi bilo pojesti bananu.

Deluje li banana dijeta na gubitak kilograma?

Kako smo ranije pomenuli, ova dijeta ne znači da se svakog dana hranite samo bananama. Ako jedete samo banane celog dana, to može imati pozitivne reakcije na gubitak kilograma u početku. Smatra se kako će s vremenom tolika količina banana i manjak drugih nutrijenata koje bi telo moglo dobiti iz drugih namirnica činiti lošu reakciju u organizmu. Takođe, banane su bogate šećerima što s vremenom uzrokuje nakupljanje loših masnoća u telu i zapravo radi suprotnu stvar od mršavljenja.

Ako želite da isprobate banana dijetu u kojoj jedete samo banane celog dana, jer one imaju mali broj kalorija, nemojte to činiti duže od pet dana. Uz banane je nužno da konzumirate dovoljno vode. S obzirom na nutrijente u banani, mogli biste se osećati bolje volje, srećnije, bolje spavati, i imati osećaj lakše probave. Kada smanjujete unos banana, nemojte to činiti naglo već postepeno smanjujte količinu.

Uz konzumiranje zdrave hrane i za što bolje rezultate poželjno je konzumirati dovoljno vode kroz dan, redovno se kretati i vežbati, i smanjivati nivo stresa. Važni aspekti su kvalitetan san, dobar društveni život i hobiji.

Ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da banana dijeta deluje u bilo kojim oblicima. Podaci i iskustva s banana dijetom pokazuju da može imati dobar uticaj na organizam, ali za sada ne postoje zvanični podaci koji bi to potvrdili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare