Bicikl je uvek u modi

Lifestyle 03. jun 202310:09 3 komentara
Shutterstock/Roman Samborskyi

Vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Povezane vesti

Međunarodni dani su odlična prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju.

Povodom proslave Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije, Ulice za bicikliste I KC Grad organizuju vožnju bicikla, u subotu, 3. juna 2023, od 14.30 časova na Trgu Nikole Pašića.

Ruta vodi kroz centar grada, sa idejom da se pokaže kako je bicikl idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, u školu ili na fakultet.

Svi učesnici moći će da se pridruže ovom lepom događaju na gradskom, planinskom ili drumskom biciklu.

Cilj manifestacije je da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Nakon vožnje, učesnici će moći da se pridruže afterpartiju u KC Gradu, od 16 časova.

Istorijat bicikla

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu.

Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona.

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka.

Od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu.

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope.