Bik Miško glavna atrakcija Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Lifestyle 19. sep 202116:52 > 17:33 3 komentara
Anadolija/Aleksandar Jovanović

Bik simentalske rase, po imenu Miško, koji će 5. oktobra napuniti tri godine, težak 1.980 kilograma, najveće je živo grlo stoke na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Dolazi iz poljoprivrednog gazdinstva Dušana Pribakovića iz sela Venčac u opštini Aleksandrovac. Ova dobroćudna grdosija omiljena je u porodici Pribaković.

„Kupili smo ga kao tele 2018. godine u boksu sa dvadesetak njegovih vršnjaka. Izdvajao se od samog starta i došao je do te kilaže. Koristili smo hranu kao svi ostali što jedu – seno, koncentrat, silažu, a kada je bio u fazi intenzivnog rasta, jeo je oko 25 kilograma hrane dnevno. Dnevno je na težini dobijao 1,750 grama, a sada je dostigao skoro dve tone“, rekao je Dušan Pribaković.

Kako nam kaže, Miško na sajmu se sigurno neće još ugojiti, jer nije navikao na toliki broj ljudi koji dolaze da ga vide, fotografišu se ili ga pomaze, pa slabije jede jer je pod stresom. Ovaj bik je na prodaju, ali njegov sadašnji vlasnik, pošto je Miško još mlad, ne želi da ga proda klanicama, već želi da ga kupi neko ko će brinuti o njemu. Ako ga ne proda, svakako niko u porodici neće biti tužan.

Anadolija/Aleksandar Jovanović

„On je ljubimac na farmi ne samo moje porodice, već i komšija i prijatelja koji su dolazili da ga vide. On je miroljubiv, pravi šmeker“, navodi Pribaković.

Dvostruki šampion sajma, bik Mališa, nekadašnji ukras štale Poljoprivrednog gazdinstva Radenka Jeremića, ove godine nije stigao na sajam, jer je u međuvremenu prodat. Sada je na sajam Radenko doveo Velišu, ponos farme, trogodišnjeg austrijskog simentalca teškog 1.460 kilograma.

„U odnosu na ostalu tovnu junad ne jede ništa drugačiju hranu, samo jede više od njih. Jede koliko hoće, ne merim mu, jer se hrana izruči pred njih sve, pa ko koliko pojede“, predstavio je Radenko novu vedetu svog gazdinstva u kom ima preko 400 grla goveda.

Kako kaže, na Novosadski sajam je doveo samo da ga pokaže, ne želi da ga proda, jer još nije vreme. Kako navodi, sada je u punoj snazi kada dnevno treba da dobija oko kilogram i po na težini, pa će do sledećeg sajma biti znatno teži. Ipak, kako ističe, za govedarstvo je jako teško vreme, jer grla ima sve manje, a troškovi hrane su veliki. Radenko se nada da će država obezbediti podsticaje da bi ova grana stočarstva opstala.

Anadolija/Aleksandar Jovanović

„Što se nas tiče, najbolje bi bilo da su svake godine izbori. Jer tada ima i neke šanse da nešto dobijemo. Ako izbori prođu, a mi ne dobijemo podsticaje, možemo da ih zaboravimo do sledećeg izbornog ciklusa“, pokušava da se našali Radenko Jeremić.

Na ovom sajmu nalaze se i krave koje po telesnoj težini odskaču od ostalih. Na štandu „Đurđević Energo 2016“ našle su se Novka i Savka rase angus aberdin koje imaju blizu tone, a uobičajena masa tela odraslih krava te rase 550 do 650 kilograma.

Na Nacionalnoj izložbi stoke predstavljene su i druge životinje, a ovnovi predstavljaju posebnu atrakciju. Milorad Čuletić je odgojio ovna rase il de frans od 140 kilograma. Star je četiri godine, a kako vlasnik kaže, zbog rase mu je dao ime Žak. Milorad Bajić gaji rasu virtemberg. Od 19. februara 2016. godine, ima ovna Obrena otkada se ojagnjio, koji je težak 155 kilograma i još raste. Trenutno su najteži ovnovi virtemberg rase Mića i Mićko Gorana Čolića. Mićko ima 174, dok je Mića težak 186 kilograma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare