Biljke vam brzo umru? Jedan začin to može da spreči

Lifestyle 04. jul 202222:05 > 23:17 1 komentar
Shutterstock

Briga o biljkama može biti prilično zahtevan posao. Istovremeno, potrebno je znati kako se boriti protiv raznih štetočina, korova, gljivica i suše.

Stručnjaci za baštovanstvo imaju trik koji može značajno da olakša brigu o vašim biljkama. Naime, ako vam biljke brzo uginu, savetuju vam da koristite popularni začin koji to može da spreči.

Iako biljke mogu da uginu u bilo kojoj fazi života, one su najosjetljivije kao sadnice, odnosno dve do tri sedmice nakon klijanja. Jedno od uobičajenih stanja koje tada može da našteti biljkama je bolest koju uzrokuje nekoliko različitih patogena koji ubijaju ili slabe seme ili sadnice pre ili posle klijanja.

Simptomi se mogu videti na celoj biljci, a bolest dovodi do uginuća biljke. Neki od simptoma uključuju lezije na stabljici u nivou zemlje, stabljika može postati tanka i žilava, mogu se pojaviti pege na listovima, siva plesan se može razviti na stabljikama i listovima, a korenje ponekad može potpuno da istrune.

Prema Odeljenju za hortikulturu Univerziteta Viskonsin-Medison, ovu bolest mogu izazvati gljive koje se prenose kroz zemljište i kontaminirane predmete kao što su baštenski alati i posude za biljke. Infekcija može izazvati trulež korena i smrtonosna je. Ako su vaše sadnice zaražene, one će izaći zdrave iz zemlje, ali će uskoro uvenuti i uginuti.

Ali jedan začin vam može pomoći u borbi protiv ove bolesti – cimet.

„Cimet rešava ovaj problem tako što ubija gljivice i obezbeđuje zdrav rast biljaka“, objasnila je hortikulturistkinja Lindzi Hol, dodajući da je dovoljno samo posipanje cimeta po zemljištu gde su biljke obolele.

Ispostavilo se da cimet ima moćna svojstva protiv gljivica. Studija iz 2012. objavljena u Journal of Traditional Chinese Medicine otkrila je da izlaganje ulju cimeta značajno menja ćelije kandide, oštećujući ćelijske zidove i organele i na kraju ubija ćelije. Ovaj proces se može ponoviti sa različitim vrstama gljiva, piše Best life.

Pored toga, cimet može da pomogne u borbi protiv mrava i drugih baštenskih insekata.

„Miris cimeta je prejak za ove štetočine, tako da možete malo posipati oko same biljke da biste ih odvratili“, kaže Rej Brosnan, stručnjak za baštu.

On je dodao da isto važi i za male životinje poput veverica i zečeva. Čim osete jak miris cimeta, povući će se.

Komentari (1)

Vidi sve komentare