„Čačak – grad pečenja i bureka“: Najbolji buregdžija u Srbiji otkrio svoju tajnu

Lifestyle 02. feb 202406:55 20 komentara

Čačak je grad poznat po pečenju. Sada imaju i najboljeg buregdžiju u Srbiji. Tu titulu Goran Pavlović osvojio je posle tri decenije pravljenja bureka.

Sa mesom ili sa sirom – jedino je pitanje koje muči ljubitelje bureka kad svrate kod zvanično najboljeg buregdžije u Srbiji.

„Pravim sa tri kore. To je za mene majstorski burek. Tako sam naučio. Tako su stari čačanski majstori radili. Inače, pravi se sa četiri, pa i pet kora“, objašnjava buregdžija Dragan Pavlović.

N1: Zavisi kako ko voli?

„To su izmislili ovi što rade na kilažu burek. I onda bude teži. Prodaš gomilu kora, a unutra ništa. A ja radim sa tri kore i dva fila“, kaže Pavlović.

To kako Pavlović radi, učinilo je da Čačak, osim po pečenju, postane čuven i po bureku. Čačak nije jedino što spaja ova dva specijaliteta.

Pročitajte još

„Burek mora odstoji bar pola sata nakon što se ispeče. Da bi to bilo dobro. Kao vruće pečenje kada se odmah iseče i samo legne, tako i burek“, kaže Pavlović.

N1: Ipak ima sličnosti između bureka i pečenja? Moraju da odstoje pola sata.

„Pa da. Grad pečenja i bureka“, kaže Dragan.

U gradu pečenja i bureka ima onih koji su spremni da pređu po nekoliko kilometara da bi pazarili baš u ovoj buregdžinici.

„Pet pekara sam prošao, ne postoji ovakav burek nigde u Zapadnoj Srbiji, nigde“.

„Zato što je najbolji“.

N1: Po čemu je ovaj burek specifičan?

„Po ukusu, mirisu, i to je to“.

Sve je manje buregdžija koji burek prave ručno. Danas, uglavnom mašine sve pripremaju.

Iako se o ukusima ne raspravlja – ukus kaže da su vredne ruke majstora nezamenjive.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare