"Čačak - grad pečenja i bureka": Najbolji buregdžija u Srbiji otkrio svoju tajnu

author
Nenad Božović
02. feb. 2024. 06:55
>
19:49

Čačak je grad poznat po pečenju. Sada imaju i najboljeg buregdžiju u Srbiji. Tu titulu Goran Pavlović osvojio je posle tri decenije pravljenja bureka.

Sa mesom ili sa sirom – jedino je pitanje koje muči ljubitelje bureka kad svrate kod zvanično najboljeg buregdžije u Srbiji.

"Pravim sa tri kore. To je za mene majstorski burek. Tako sam naučio. Tako su stari čačanski majstori radili. Inače, pravi se sa četiri, pa i pet kora", objašnjava buregdžija Dragan Pavlović.

N1: Zavisi kako ko voli?

"To su izmislili ovi što rade na kilažu burek. I onda bude teži. Prodaš gomilu kora, a unutra ništa. A ja radim sa tri kore i dva fila", kaže Pavlović.

To kako Pavlović radi, učinilo je da Čačak, osim po pečenju, postane čuven i po bureku. Čačak nije jedino što spaja ova dva specijaliteta.
"Burek mora odstoji bar pola sata nakon što se ispeče. Da bi to bilo dobro. Kao vruće pečenje kada se odmah iseče i samo legne, tako i burek", kaže Pavlović.

N1: Ipak ima sličnosti između bureka i pečenja? Moraju da odstoje pola sata.

"Pa da. Grad pečenja i bureka", kaže Dragan.

U gradu pečenja i bureka ima onih koji su spremni da pređu po nekoliko kilometara da bi pazarili baš u ovoj buregdžinici.

"Pet pekara sam prošao, ne postoji ovakav burek nigde u Zapadnoj Srbiji, nigde".

"Zato što je najbolji".

N1: Po čemu je ovaj burek specifičan?

"Po ukusu, mirisu, i to je to".

Sve je manje buregdžija koji burek prave ručno. Danas, uglavnom mašine sve pripremaju.

Iako se o ukusima ne raspravlja - ukus kaže da su vredne ruke majstora nezamenjive.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama