Šipurak ima 50 puta više vitamina C od limuna: Kako pravilno skuvati čaj?

Lifestyle 08. dec 202321:32 3 komentara
Shutterstock/ Natasha Breen

Čaj od plodova šipurka je savršen jesenji napitak koji će vas okrepiti, ali i ojačati imunitet budući da ima 50 puta više vitamina C od limuna. Međutim, treba ga napraviti na pravi način da bi se sav taj vitamin C sačuvao. 

Plodovi šipurka beru se u oktobru i početkom novembra i bez njih ne treba da dočekate zimu, ukoliko želite jak imunitet. Obiluje visokim sadržajem vitamina C, vitamina B2, karotenom, manganom, pektinom, limunskom kiselinom.

Čaj od plodova šipurka se preporučuje za jačanje imuniteta, u slučajevima upale bubrega, otklanjanju kamenca i peska iz bubrega.

Šipurak, ili divlja ruža, sadrži čak 50 puta više vitamina C od limuna, a ono što svi znamo jeste da je vitamin C termolabilan.

Kuvanjem čaja ili džema od šipurka na temperaturama višim od 60 stepeni, gubi se vitamin C, mada budu očuvani mnogi drugi fitonutrijenti koji nisu termolabilni, kaže Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije „Izbegni aditive“.

Recept za čaj od šipurka

Kafenu kašiku plodova šipurka oprati, očistiti i iseći na četvrtine. Prokuvati 200 ml vode i ostaviti sa strane da se prohladi. Kada se prohladi, dodati šipurak, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Po želji dodati limun ili kašičicu meda i piti dnevno jednu do dve šolje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare