Čemu služi sjajna, a čemu mat strana aluminijumske folije?

Lifestyle 12. okt 202315:34 8 komentara
Jack Tompkins/Shutterstock

Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat, a jednu sjajnu stranu - pa koju zapravo treba koristiti za kuvanje?

Alumijiumsku foliju ima gotovo svaka kuhinja, a služi za umotavanje hrane, održavanje toplote, pečenje…

Možda ste se zapitali zašto folija ima dve različite strane – jedna je mat, a druga sjajna.

Nije samo estetika u pitanju, već obe strane imaju teoretski različite funkcije.

Razlika nastaje u procesu proizvodnje, a domaćice se pitaju koju stranu treba da okrenu prema namirnicama kada ih peku u rerni.

Ako mat stranu stavite prema gore, a sjajnu prema naminicama koje pečete unutra će se povećati temperatura pečenja.

Ukoliko želite da očuvate toplotu nekih namirnica trebalo bi da ih umotate tako da je sjajna strana okrenuta ka namirnici.

To znači da je mat strana namenjena za čuvanje hladnih namirnica.

Iako ove tvrdnje važe u teoriji, folija će dobro poslužiti bez obzira na koju stranu je stavite.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare