Četiri namirnice odlične za varenje i mršavljenje

Lifestyle 10. avg 202207:03 6 komentara
Shutterstock

Prema nutricionistkinji Megan Rosi, stručnjaku za zdravlje creva, pogrešno razmišljamo o gubitku kilograma. "Kada se fokusiramo na kalorije, potpuno zaboravljamo na mikrobiom creva i koliko je to važno za regulisanje metabolizma", upozorava ona.

Međutim, davanje prioriteta zdravlju creva je korak broj jedan na putu do zdrave telesne težine, a hrana koju jedete može uveliko da utiče na mikrobiom creva. Ako želite da optimizujete metabolizam, evo četiri najbolje namirnice koje Rosi predlaže da ubacite u vašu ishranu.

Punomasni jogurt

“Mnogi ljudi misle ‘ako pokušavam da izgubim masno tkivo, ne želim da jedem masnoću’, ali zapravo, masnoća vam može pomoći da duže ostanete siti”, objašnjava Rosi i dodaje da masnoća takođe štiti žive mikrobe koji se nalaze unutar jogurta, a ti mikrobi mogu da pomognu u regulaciji metabolizma creva.

Kinoa

Možda ćete se iznenaditi kad vidite žitarice na ovom popisu hrane, ali prema Rosi, žitarice celog zrna zapravo su povezane sa zdravijom telesnom težinom.

“Videla sam u proteklih 15 godina da žitarice celog zrna čine čuda za upravljanje težinom”, objašnjava ona.

Sirće

“Sirće je takođe jako dobro. Znamo da može da pomogne u hranjenju creva”, kaže Rosi.

Ne samo da proces fermentacije pomaže u podsticanju rasta crevnih mikroba dobrih za vas, već kisela svojstva jabukovog sirćeta, posebno sirćetne kiseline, čak mogu da dovedu do osećaja sitosti, piše Mindbodygreen.

Čija semenke

Konačno, imamo čija semenke:

“Ovo je još jedan sjajan izvor omega-3 kiselina na biljnoj bazi”, napominje Rossi, a prepune su proteina i vlakana. Samo dve kašike čija semenki daće vam oko 140 kalorija, četiri grama proteina, sedam grama nezasićene masti i 11 grama vlakana.

Komentari (6)

Vidi sve komentare